Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şehitkamil İlçe Başkanı Mehmet Atar, “Uzun yıllardır sanayicimizin sırtından milyonlarca lira sigorta pirimi alan ve bu sayede büyüyen sigorta şirketleri bugün sanayicimize sırt dönemez” diyerek sigortacılara tepki gösterdi.
Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi Burhan Cahit Bingöl tarafından gündeme taşınan yabancı kökenli sigorta şirketlerinin Türk sanayicisine yönelik yaptırımları ve sigorta ambargosu konusunda görüşlerini dile getiren CHP Şehitkamil İlçe Başkanı Mehmet Atar, uygulamanın Türk ekonomisine ve sanayisine yönelik darbe olduğunu ileri sürerek, “Uzun yıllardır sanayicimizin sırtından milyonlarca lira sigorta pirimi alan ve bu sayede büyüyen sigorta şirketleri bugün sanayicimize sırt dönemez” dedi.
Son zamanlarda Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yabancı kökenli sigorta şirketlerinin sanayicilere ve sanayinin farklı dallarına yönelik uyguladığı sigorta ambargosu hakkında bir değerlendirme yapan Atar, olayın kabul edilemez olduğunu ve temel hedefin Türk sanayisi ve ekonomisi olduğuna dikkat çekti. Atar iktidarı eleştirerek, “Yabancı kökenli sigorta şirketlerinin bu uygulaması sadece Gaziantep ve bölge sanayicisine değil aynı zamanda Türkiye’nin ekonomisine de vurulmak istenen bir darbedir. Bu yaptırımların doğru okunması gerekir. Bu sorunun temelinde Türkiye’de Ak Parti İktidarları döneminde yapılan bilinçsiz özelleştirmeler ve banka satışları yatmaktadır. Bugün pamuk sektöründe sigorta yapılmayan sanayiciler bu sektörü bıraksın mı? Dokuza yakın sektör sigorta sorunuyla boğuşuyor. Bu insanlar ve sektörler işi bıraksın mı? Bunun dışında benim sahibi olduğum iplik boya fabrikamda sigorta ettirilmiyor. Benim gibi onlarca sanayici bu sorunla boğuşuyor. Türk sanayisi ve ekonomisi için darbe niteliği taşıyan bu uygulama sadece pamuk ve pamukla ilgili faaliyet gösteren sanayi tesislerini değil, deri sektörü ve buna bağlı yan sektörler, mobilya sektörü, geri dönüşüm tesisleri, iş makineleri, boya fabrikaları, pamuklu iplik boyama ve üretim tesisleri, bazı tekstil tesisleri ve bir çok branşı da olumsuz etkilemektedir. Sigortacıların yaptırımlarının yakında halı sektörünü de etkileyeceği ilgili sektör üyeleri tarafından ifade edilmektedir. Sanayi Bakanlığı başta olmak üzere bu konuyla ilgili bütün bakanlıkların konuya el atması, hükümetin Türk sanayisine ve sanayicisine sahip çıkması ve yabancı kökenli sigorta şirketlerini uyararak sorunlara çözüm üretmesi gerekir” dedi.
“SİGORTACILARIN BU UYGULAMASIYLA TÜRK MARKALARI RİSKE GİRİYOR”
Türk sanayicisinin yaşadığı sigorta sorununun doğru okunması gerektiğini özellikle vurgulayan Atar, sigorta ettirilemeyen sektörlerin gelecekte kapanması halinde tarım başta olmak üzere bir çok sektörü olumsuz etkileyeceğini ve OSB’de binlerce işçinin işsiz kalabileceğini vurgulayarak, “Bu sorunu doğru okuyalım. Bu sorun Türk ekonomisine, Türk markalarına vurulmak istenen bir darbedir. Bugün ben ve diğer sanayiciler sektörlerimizle ilgili sigorta güvencesi alamazsak ileride bu sektörlerden çekilmek zorunda kalabiliriz. Bu Türk ekonomisine darbe olur, çalışanların işsiz kalmasına neden olur. Ak Parti İktidarını göreve çağırıyoruz. Bilinçsizce yaptığınız özelleştirme ve banka satışlarının sonucu ortaya çıkan bu sorunun çözümünü de siz yapacaksınız” diye konuştu.
Yabancı kökenli sigorta kuruluşları tarafından sigorta edilmeyen sanayi sektörlerinin aslında dünya pazarlarında büyük paylar alan sektörler olduğuna dikkat çeken Atar, uygulamanın Türk markalarını da risk altına aldığını ifade ederek “Pamuk sektörü, tekstil sektörü, mobilya ve diğer sektörler Türk firmalarının dünya pazarlarında önemli pay aldığı sektörlerdir. Burada sigorta şirketleri bölgeye yatırımı engelleyecekleri gibi mevcut Türk markalarının da yıpranması ve zaman içerisinde yok olmasını sağlayacak ciddi sorunlardır. Markalarımızın korunması, sanayicilerimizin sorunlarını çözmekle mümkündür. İktidarın burada yapacağı yabancı kökenli sigorta kuruluşlarını uyarmaktan öte yasalarla sanayicileri sigorta güvencesi altına almakla çözülecektir. Burada bahse konu sanayicilerin sesine kulak vermek gerekir” ifadelerini kullandı.
“BAZI SİGORTA ACENTELERİ HARİÇTEN GAZEL OKUMASINLAR”
Atar, sigorta konusunda acentelerin ikiye bölündüğü bazı acentelerin sorunu yalanladığını belirtmesi üzerine şunları söyledi:
“Türkiye’de ciddi anlamda bir sigorta sorunu vardır. Bu sorun herkesi yakından ilgilendirmektedir. Sadece Gaziantepli sanayicilerin değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren sanayicilerimizin de ortak sorunudur. Bu sorun Türk sanayicisinin ve ekonomisinin ortak sorunudur. Müşteri portföyünde sanayici ve sanayi kuruluşu bulunmayan bazı sigorta acentesi yetkililerinin konuyu yalanlaması onların bu konudaki cehaletlerini gösterir. Bu sorun vardır. Bu sorunu bilmeden, sorunu doğru okumadan açıklama yapan sigorta acentesi yetkilileri hariçten gazel okuyor. Buyursun gelsinler bütün koşulları taşıyan sanayi kuruluşlarını sigorta etsinler görelim ve onlara teşekkür edelim. Diğer taraftan bu sorunun muhatabı sigorta acenteleri değil sigorta şirketleridir. Acenteler aracılık hizmeti verir ve bu sorunla ilgili hiçbir acente itham altında bırakılmamıştır. Her gün sanayiciyle içi içe olan ve sanayicinin menfaatlerini korumak için uğraşan sigorta acentelerinin yetkililerinin de konunun ciddiyetini gündeme taşıması gerekir. Ancak tekrar ediyorum müşteri profili içerisinde sanayici ve sanayi tesisi bulunmayan sigorta acentesi yetkililerin bu sorunun karşısında kendilerini muhatap görmeleri onların cehalet ve bilgi yetersizliğini gösterir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz