CHP imar yolsuzluklarını araştıracak

İSTANBUL (ANKA) - CHP İstanbul İl Başkanlığı, Ümraniye'ye bağlı Yenidoğan Belde Belediyesi'nde yaşanan imar yolsuzlukları iddiaları ve Belediye Başkan Yardımcısının Belediye Başkanı'nın makam odasını silahla basmaya kadar varan kavganın nedenlerinin tespiti için Araştırma Komisyonu oluşturdu.

CHP İl Eğitim Sekreteri Gökan Zeybek başkanlığında, İl Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Antik ve Ali Rıza Akyüz'den oluşan daimi Araştırma Komisyonu, CHP Ümraniye İlçe Başkanı Adil Aktan, CHP Yenidoğan Belde Başkanı Yasin İlgar, CHP Belde Belediyesi Meclis Üyesi Ali Arslan, CHP Belde Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Geyik ve Cevdet Berk'in katılımıyla, bölgede incelemeler yaptı.

Reklam
Reklam

Komisyonun Ümraniye Yenidoğan'da iki gün süren araştırma ve incelemeler sonucu hazırladığı raporda, Yenidoğan Beldesinin bazı Belediye yöneticilerinin, İmar Yönetmeliği, İSKİ Yönetmeliği ve Su Toplama Yönetmelikleri ile İmar Planları'nın temel kurallarına aykırı işlemler yaptıkları öne sürüldü. Söz konusu yöneticilerin, yasal hiçbir dayanakları bulunmadan, arsa sahipleriyle maddi çıkar karşılığı anlaşarak yüksek yoğunlukta (5-6 emsal gibi) binalar yaptırdıkları ve bu işlemlerle ilgili belgelerin tümünün düzmece olduğu iddia edildi.

Yenidoğan Beldesi'nin son 20 yılda çoğu kaçak yapılaşmayla oluşmuş tek katlı gecekondu ya da natanam 2-3 katlı betonarme binalarla dolduğuna dikkat çekilen raporda, "Son zamanlarda kimi boş araziler ile küçük parsellerin birleştirilmesiyle oluşturulan bin metrekare ve üzerindeki adalarda, 15-20 katlı yüzlerce konutluk projeler yapılmıştır" denildi.

Bölgede bir gruba ait büronun, yasal organizasyonu üstlendiği, inşaatı yapacak olan firma ile Belediye arasındaki görüşmelerin, bu firma tarafından yürütüldüğü kaydedilerek, kaçak yapılaşma ile elde edilen haksız kazancın, Belediye yöneticileri ile aracı firma arasında pay edildiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Yenidoğan Beldesi içinden geçen derelerin tamamının İstanbul'un en önemli su toplama havzası olan Ömerli Barajı'nı beslediği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
"Bazıları çok kirli olan bu dereler kolektör vasıtasıyla temizlenerek baraj gölüne akıtılmaktadır. Yenidoğan Beldesi'nde imar usulsüzlükleri neticesinde oluşan ve bölgenin demografik yapısı gereği en fazla 3-4 katlı olması gerekirken 15-20 kata ulaşan imara aykırı yapılaşmanın büyük çoğunluğu da İSKİ'nin su havzası içinde kalmaktadır. Görüntü olarak bölgede rahatsızlık yaratan ve çevre kirliliğine yol açan bu kaçak veya imara aykırı binalardan 18 adedi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlenmiştir. Beldedeki birçok inşaatla ilgili müfettiş incelemeleri de sürüyor. Yaptığımız değerlendirmenin sonucunda kuraklığın pençesinde yaşamaya çalışan İstanbul'un Ömerli su toplama havzasında AKP'li Yenidoğan Beldesi'nde, bizzat Belediye Başkanı, Belediye Başkan Yardımcısı, bazı belde yöneticileri, kimi mafya uzantıları ve çıkarcı müteahhit grubu eliyle tam anlamıyla bir yağma yapılmaktadır"
13:05 19/11/2007
"

Reklam
Reklam