Aygün, “İşsizlik Fonu Hükümet’in folluğu oldu. İşçi, işveren primlerle yumurtluyor, hükümet soteliyor” dedi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada dövize müdahale amacıyla piyasaya verilen işçi ve işverene ait paranın, bu operasyon nedeniyle azalıp azalmadığının da açıklanmasını isterken “İşsizlik Fonu parasının dövize müdahalede kullanılması yasal kılıfa uydurulsa bile ahlaki değildir” ifadelerini kullandı.
Devletin İşsizlik Fonu’na “devlet payı” olarak 7.4 milyar lira verdiğini ancak 9.7 milyar lirayı GAP için aldığını anımsatan Aygün, “Geçtiğimiz hafta fonun parası dolara müdahale için kullanıldı. Burada sorulması gereken soru şu: İşçi işveren bu parayı döviz kuru operasyonlarında kullanılsın diye mi yatırıyor? Ayrıcı GAP’a aktarılan paranın nasıl kullanıldığı, bu parayla ne yapıldığı, GAP’ta ne kadar ilerleme sağlandığı ise muamma olarak ortada duruyor” dedi. Aygün, fonun şu anki parasal tutarı olan 50.2 milyar liranın hazine bonosu, tahvil, döviz tevdiat hesapları ve mevduatta değerlendirildiğini, fonun 1yıllık portföy getirisini yüzde 8.74 olarak gerçekleştiğini kaydeden Aygün, “Bu getiri yıllık enflasyon rakamı olan yüzde 10.34’ün gerisinde kaldı. Bu da fonun doğru bir şekilde değerlendirilmediği sonucunu ortaya koymuyor mu?” diye sordu.
İşsizlik Fonu’nda 50 milyar lira birikmesine karşın işsizlerin çok düşük miktarlarda yardım aldığına dikkat çeken Aygün, işsizlik ödeneği tutarındaki yüzde 40 oranının yüzde 80’e, tavan ödemenin de 1500 liraya yükseltilmesini önerdi.
-“İŞSİZLİK FONU TÜCCAR VE SANAYİCİYE KREDİ OLARAK KULLANDIRILABİLİR”-
Aygün, fonun sadece yüzde 6.3’ünün işsizler için kullanıldığını, fonun hazine bonosu ve tahviller yoluyla sürekli faiz geliri elde ettiğini belirterek işçi ve işverenden para kesilmeye son verilmesini, bu olmadığı takdirde kesinti oranlarının yüzde 50 oranında düşürülmesini istedi.
İşsizlik Fonu’ndaki paranın kamu bankaları yoluyla tüccar ve sanayiciye ucuz kredi kaynağı olarak değerlendirilmesinin yolunun da açılabileceğini ifade eden Aygün, şunları kaydetti:
“Halen 50 milyar lira olan fon tutarı, gerekli teminatların tam olarak alınması kaydıyla kredi olarak kullandırılabilir. Bu seçenek hayata geçerse çarpan etkisiyle piyasaya 250 milyar liralık ucuz kredi kaynağı ortaya çıkar. Bu sayede çalışanların işyerlerinde çalışma sürekliliği artacak, işsizlere de yeni iş alanları ortaya çıkacaktır. Avrupa krizinin kendini hissettirmeye başlayacağı bu günlerde söz konusu ciddi kaynağın ekonomiye kazandırılması son derece önemli bir argüman olarak durmaktadır. Kredi yolu açılırsa fon, bugünkü getirisinden daha fazla gelir elde edecektir.”
ANKA