Chp İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, hükümetin ekonomi...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi.

Ülke ekonomisinin kötü yönetildiği için yeni zamların kapıda olduğunu ileri süren CHP'li Susam, Maliye Bakanı’nın 2012 bütçesinin hedefin üzerinde açık vermemesi için yeni zamlar öngördüğünü söyledi.

Türkiye’nin ilerleyebilmesi ve 2023 hedefini tutturabilmesi için her yıl %9 büyümesi gerektiğini vurgulayan Susam, “Yorganı üstümüze çeksek ayaklarımız açıkta kalıyor, ayağımıza çeksek üstümüz. Ülkenin yorganı kısa kalıyor. AKP Türkiye’ye ‘Ayaklarınızı toplayın’ diyor, biz ise ‘Yorganı büyütelim’ diyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Ülkede cari açığın çok önemli bir noktaya ulaştığını,cari açığı düşürmek içinde ekonominin yavaşlatılarak ithalatı azaltma yoluna gidildiğini, ancak bu kezde ithalattan elde edilen vergilerin beklenin altında kalmasıyla bütçenin açık verdiğini anlatan Susam, şöyle konuştu:

“Şimdi bu açığı yamamak için yeni zam paketi gündeme geliyor. AKP iktidarı ekonomiyi yönetemiyor, bunun faturasını da vatandaşa kesmiyor. Bütçe tutmayınca hemen içki, sigara ve otomotiv sektörüne vergi artışı geliyor. Biz ilk günden bu yana söylüyoruz. Cari açığı azaltmanın yolu ekonomiyi soğutmak değil, yerli üretimi teşvik ederek ithalatı azaltmaktır."

Bu yılın ekonominin bütün aktörleri için yerinde sayma yılı olduğunu sözlerine ekleyen Susam, şöyle devam etti:

“Dünyadaki ekonomik krizin yarattığı tedirginlik devam ediyor. Pek çok ihracatçı firmamız Avrupa’ya satışlarında kriz öncesi seviyeye dönemedi. Öte yandan Irak’taki karışıklık, İran ve Suriye’yle yaşadığımız sorunlar nedeniyle doğu ve güneydoğu komşularımızla ekonomik ilişkilerimiz de zayıfladı. Kuzey Afrika Arap Baharı rüzgarı etkisinde kaldı ama o rüzgardan da yeterli payı alamadık. Köylü bu yıl yine para kazanamadı. Ürettiği ürün ancak kendi masrafını çıkardı. Bazılarında onu bile çıkartmadı, zarar etti. Emekliye intibak vereceğiz dediler. Emekli zam beklerken bir bölümünün maaşı azaldı. Memurun reel geliri sürekli düştü. İşçi zaten taşeronda çalıştığı için 3 kuruşluk maaşını aldığına bile şükretti. Bir yandan piyasadaki durgunluk ve vatandaştaki parasızlık, diğer yandan hipermarketler ve uluslar arası markaların baskısıyla esnaf ve sanatkar nefes alamadı. Neticede millet bırakın yeni vergileri,ÖTV artışlarını mevcut vergilerini ödeyemez duruma geldi.”

Reklam
Reklam

“Yapılması planlanan zamlar ülkemizin ihtiyacını yine de çözmeyecektir.Zamlar belki kısa vadede ihtiyacı karşılıyormuş gibi görünür ama orta ve uzun vadede daha büyük zararları olur” diyerek sözlerini sürdüren Susam, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

“İçkiye ve sigaraya yapacağınız yüzde 20’lere varan vergi artışı kaçakçılığı körükleyecektir.İnsanlar kaçak sigara ve içki arayışına girecek. Sağlıksız koşullarda üretilen içkiler yine can alacak ya da kör bırakacaktır. Otomotiv sektörü vergi indirimi ve teşvik beklerken yapılacak vergi artışı, stokta bulunan 250 bin araca talebi daraltacaktır. Tapu ve harçların arttırılması ise vatandaşı alıp satacağı yerin fiyatını daha düşük göstermek gibi kanun dışı yollara itecektir. Neticede bugün biraz daha fazla vergi toplanacağı düşünülürken aslında hem piyasa daralacak hem de insanlar kaçak yollara sevk edilerek vergi gelirinin düşmesine neden olunacaktır.Daha fazla vergi toplamanın yöntemi vergiyi arttırmak ya da dolaylı vergi toplama yollarına gitmek değil, daha adil ve kazancı vergilendiren bir sistemi kurmaktır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: