CHP, kanserli hasta sayısını sordu

CHP, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a “2000-2009 yılları arasında, yıllar itibariyle kanser hastalığına yakalananların sayısı nedir? Türlerine, bölge ve illere göre dağılımı nedir?” diye sordu.

CHP, Ankara milletvekili Yılmaz Ateş Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Türkiye’de kanser vakalarının arttığına dikkat çekti. Ateş, farklı rahatsızlıklara bağlı olarak hastanelere başvuranların sayısının yükseldiği, önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinde gereksiz ilaç ve tıbbi teknoloji kullanımının yaygınlaştığını söyledi.

Ateş, “Uzmanlar bu durumun kanser riskini artırdığını belirtirken, özellikle radyasyon yayan tıbbi cihazların olumsuz yöndeki etkilerine dikkat çekmektedirler. İstanbul’daki sağlık kuruluşlarında bulunan MR ve Doppler gibi cihazların sayısının, İngiltere’deki cihazların tamamından fazla olmasının, ülkemizde bu cihazların gereksiz ve yaygın kullanımı açısından önemli bir gösterge olduğu ifade edilmektedir.”dedi. GDO’lar gibi güvenli oldukları henüz ispatlanmamış, tüm dünya tarafından riskli olarak nitelenen gıdaların tüketiminin önlenmemesinin kanser vakalarını daha da artırdığını belirten Ateş, kanser hastalığının tetkik ve tedavi sürecinin yüksek maliyet gerektirdiğine dikkat çekti. Ateş Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a şu soruları yöneltti:

Reklam
Reklam

“Ülkemizde kanser vakaları ile ilgili istatistik çalışması var mıdır? Varsa hangi tarihten bu yana yapılmaktadır? Bu çalışmalar nerede ve hangi aralıkla yayınlanmaktadır? 2000-2009 yılları arasında, yıllar itibariyle kanser hastalığına yakalananların sayısı nedir? Türlerine, bölge ve illere göre dağılımı nedir? Kansere bağlı olarak hayatını kaybedenlerin sayısı nedir? Bölge ve illere göre dağılımı nedir? Bu yıllar arasında kanser tedavisi için harcanan kaynak miktarı nedir? Tedavide kullanılan ilaç ve diğer sağlık malzemelerinin ne kadarı ithal edilmektedir? Hangi ülkelerden ithal edilmektedir? İthalata ayrılan toplam kaynak miktarı ve yıllara göre dağılımı nedir? Kanser hastalıkları ile kanserden hayatını kaybedenlerin yaş cinsiyet ve ekonomik durumlarına ilişkin bir çalışma veya yayın var mıdır? Kanserle mücadele için, GDO’lu gıda, sağlıksız içme suyu, çevresel etkiler, düzensiz ve yetersiz beslenme, yanlış tedavi vb. gibi konularda alınan somut önlemler nelerdir?Ülkemizin tıbbi cihazlar çöplüğüne dönmemesi için alınan önlemler nelerdir? İllere göre tıbbi cihaz envanteri var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Hastanelerde kullanılan tıbbi cihazların kalibrasyonları hangi sıklıkla yapılmaktadır, kaç firma tarafından kalibrasyon hizmeti verilmektedir?“

Reklam
Reklam

ANKA