CHP, komisyon başkanı Nabi Avcı ve üyeler hakkında suç duyurusu yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı ve diğer üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesine aykırı olarak 'görevi kötüye kullanma' ve Türk Ceza Kanunu'nun 204. maddesinin 2. fıkrasına göre 'gerçeğe aykırı belge düzenleme' suçlarından işlem yapılması istendi.

Muhalefet milletvekillerinin, AK Partili milletvekiller tarafından salona girmesinin engellendiğini ileri süren Tanal, tekmeler, tokatlar, yumruklar ile CHP'li milletvekillerinin dışarı atıldığını savundu. Tanal, dilekçesinde "Şüphelilerin düzenledikleri tutanak, gerçeğe aykırı olarak kendi huzurlarında kavga, tekme, tokat olayları içerisinde maddelerin oylanmadığı halde oylanmış gibi, söz istenildiği halde istenilmemiş gibi, söz hakkı talep eden CHP'li milletvekilleri komisyon salonunda olduğu halde komisyon salonunda olmadıkları gibi gerçeğe aykırı tutanak tutarak Türk Ceza Kanunu'nun 204. maddesinin 2. fıkrasına göre gerçeğe aykırı belge düzenleme suçunu oluşturmuşlardır." dedi.

Reklam
Reklam

Avukat Mahmut Tanal, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'nın İçtüzük hükümlerine açıkça aykırı davrandığını, kavgadan istifade ederek haksız, hukuksuz ve adil olmayan bir şekilde yasa teklifinin komisyondan geçmesini sağladığını ileri sürdü. Mahmut Tanal, "Ayrıca, Anayasa'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev ve yetkileri açıkça tanımlanmıştır. Anayasa'nın 87'inci maddesi uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev ve yetkileri; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulu'nu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kurulu'na belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletler arası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nün teklif ve tasarıların görüşülmesine ilişkin hükümlerinin gereği yerine getirilmeden teklif kabul edilmiş gibi işlem yapılmıştır. Komisyon Başkanı Nabi Avcı siyasi iktidar grubuyla anlaşmalı bir şekilde, toplantı saatinden çok önceki bir zaman diliminde komisyon salonunu açtırarak, komisyon çalışmalarının sürdürülemeyeceği bir şekilde iktidar partisi milletvekilleri tarafından komisyon salonunun depo edilmesine ve işgaline olanak sağlamıştır. Kanunun 257. maddesine aykırı olarak görevi kötüye kullanma ve hakikatle bağdaşmayan tutanak tutarak alenen Türk Ceza Kanunu'nun 204. maddesinin 2. fıkrasını ihlal ederek suç işlemişlerdir." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na söz hakkı talebi içeren 45 dilekçe, fotoğraf ve video kayıtlarını içeren CD, komisyon tutanağı, gazete haberleri delil olarak sunuldu. MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin de aralarında bulunduğu toplam 11 kişi tanık olarak takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: