CHP kurultayı espri konusu oldu

ANKARA (İHA) - TBMM Adalet Komisyonu'nda bazı tasarılar ele alınırken, gergin anlarda CHP kurultayına gönderme yapıldı.

TBMM Adalet Komisyonu'nda bugün 'İcra ve İflas Kanunu İle Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkumlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Yasada Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı', 'Ceza Muhakemesi Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasa Tasarısı' ile 'İş Mahkemeleri Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı' ele alındı. Yapılan görüşmelerin ardından her üç yasa tasarısı için alt komisyon kararı alındı. Alt komisyon hafta sonuna kadar çalışacak ve yasa tasarıları gelecek hafta komisyonda ele alınacak.

Reklam
Reklam

Tasarıların görüşmeleri sırasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı. CMK ile ilgili yasa tasarısı için Adalet Bakanlığı bürokratlarının 4-5 önerge hazırlayıp, AK Parti Milletvekili Mahmut Durdu aracılığıyla komisyona sunması tepkilere neden oldu. CHP'li komisyon üyesi Orhan Eraslan, hükümetin hazırlayıp sunduğu tasarının alt komisyonda görüşülüp değiştirilmişken, yeniden önergelerle değiştirilmek istenmesini eleştirdi. Eraslan sözünü birkaç kez tekrarlayınca, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Anladım, lafın tamamı deliye söylenir" dedi. AK Parti'li Durdu itiraz ederek, "Eraslan'ın tacizkar ifadesi doğru değil. Uzmanların hazırladığı önergeye imza atmanın çok acayip bir şey gibi gösterilmesini yadırgıyorum. Dostum Orhan, CHP grubundan bir önerge gelse sen imzalamayacak mısın?" ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı Köksal Toptan ortamı yumuşatmaya çalışırken, tasarı hakkında EGM ve Merkez Bankası'nın bazı düşünceleri bulunduğunu, uygun bulunursa bu görüşlerin de dikkate alınarak, hafta sonuna kadar tasarının alt komisyonda görüşülmesini istedi. Bu sırada CHP'li Mehmet Nuri Saygun ayağa kalkarak, "Birkaç kez söz talebime rağmen vermediniz. Bu tutumunuzu kınıyor toplantıyı terk ediyorum" diyerek protestoda bulundu ve dışarıya çıktı. Komisyon Başkanı Toptan ise komisyonun genel eğiliminin alt komisyona sevk etme yönünde olduğu için konuyu daha fazla uzatmamayı isterken, Saygun çıktıktan sonra tebessüm ederek, "Belki kurultayın etkisi sürüyor" şeklinde konuştu. Bunun üzerine CHP'li komisyon üyesi Feridun Baloğlu, "Kurultay bizden çok sizi etkiledi galiba" deyince CHP'li Orhan Eraslan da, "CHP tüzel kişiliğini ilgilendiren bir durumun burada konuşulmasının anlamı yok. Konuşmalar tutanaklara geçiyor" karşılığını verdi. Baloğlu ise, kurultayda Zülfü Livaneli yanlısı tavır izleyen Saygun'a "Zaten taraf da olmadı kurultayda" diyerek takıldı.

Reklam
Reklam

Öte yandan toplantıyı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ile EGM KOM Dairesi Başkanı Hanefi Avcı da izledi.