Chp, Malatya’daki Olayla İlgili Rapor Hazırladı

MALATYA (İHA) – CHP, Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Sürgü beldesinde Ramazan davulcusu ile Alevi bir ailenin...

MALATYA (İHA) – CHP, Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Sürgü beldesinde Ramazan davulcusu ile Alevi bir ailenin arasında yaşandığı iddia edilen olayla ilgili rapor hazırladı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından açıklanan raporda, “Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, İstanbul Milletvekili Hüseyin Aygün, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 28 Temmuz 2012 tarihinde başlayan ve 30 Temmuz 2012 tarihine kadar devam eden gerginlik ve saldırılar başından beri partimiz tarafından ciddiyetle takip edilmiştir. Bu raporda öncelikle olayların gelişimine, arkasından tespitlere ve çözüm önerilerine yer verilmiştir. Görüşme ve beyanlar ise ekler kısmında sunulmuştur” denildi.

Reklam
Reklam

Yaşanan gergiliğin çıkış noktasıyla ilgili bilgilerin yer aldığı raporda, şunları kaydedildi:

“28 Temmuz 2012 tarihinde, Ramazan davulculuğu yapan Mustafa Efşi sahur vaktinde davul çalarak mahalleyi dolaşmaya başlar ve Evli ailesinin evinin önüne gelir. Kendi evlerinin önünde uzun süre davul çalmasına itiraz eden Evli ailesi, işten geldiklerini, sabah işe gideceklerini ve ayrıca hastalarının olduğunu belirterek artık davula vurmamasını ister ve bunun üzerine bir tartışma çıkar. Bu tartışma münakaşaya dönüşür ve evin önünde yaklaşık olarak 40 kişilik bir grup toplanır. Tartışmadan 10 dakika kadar sonra jandarmaya haber verilir ve jandarma kısa sürede olay yerine gelir ve kalabalığı dağıtır. Bu sırada kalabalık tarafından aşağılayıcı, ayrıştırıcı ve nefret içeren sözler sarf edilir.

28 Temmuz 2012 tarihinde, Cumartesi gündüzü beldede olay tartışılmaya başlanır ve beldede kışkırtıcı propagandalar yapılır. Evli ailesine yönelik tepkiler giderek artar. Davulcu Mustafa Efşi’nin anlatımlarına göre, sahur vakti çalması gereken davul 01.00 sularında davul çalınmaya başlar ve kalabalık bir grup Evli ailesinin evine doğru harekete geçer. Bu noktada Evli ailesinin anlatımı da Efşi’yi doğrular. Yaklaşık 300 kişilik bir grup tekbir getirerek, ‘Sürgü Kürtlere mezar olacak, Sürgü Alevilere mezar olacak’ sloganlarıyla Evli ailesinin evinin önüne gelir. Evin önünde davul çalınır ve ev taşlanır. Bu sırada camlar kırılır ve az sayıda olan jandarma yetersiz kalır ve havaya ateş ederek grup dağıtmaya çalışır. Evin önünde istiklal marşı okunur, sloganlar devam eder ve bu olay saat 03: 30 sularında sona erer. Kalabalığa, Evli ailesinin beldeden tehcir edileceği sözü verilir. Akşam saatlerinde sosyal medyada ve bazı basın-yayın kuruluşları tarafından yapılan abartılı ve provokatif bilgilendirmelerin yanlış olduğu, Sürgü Beldesi’nde herhangi bir ikinci saldırı olayının yaşanmadığı twitter ve facebook’tan duyurularak ülke genelindeki tansiyon düşürülmeye çalışılır.”

Reklam
Reklam

“Sürgü’de yaşananlar bir nefret suçu ve cana kast eylemidir” ifadesinin yer aldığı raporda, “Davulcu Mustafa Efşi ve Evli ailesi arasında çıkan tartışma kısa sürede toplumsal bir noktaya evirilmiş. Olayın başlangıcında yetkiler, yaşananları ciddiye almamıştır. Olayın ortaya çıkışından sonrasındaki yaşananlar, örgütlü ve amaçlı bir faaliyet yürütüldüğünü göstermektedir. Olay güvenlik güçleri ve idareciler tarafında yeterince ciddiye alınmamış ve yeterli güvenlik önlemi alınmamıştır. Bu da olayların büyümesine neden olmuştur. Yaklaşık 300 kişilik grubun saldırdığı ve sadece 22 askerin olduğu tespit edilmiştir. Doğanşehir’de kaymakam bulunmamaktadır. Güvenlik zafiyetinin ve otorite boşluğunun oluşmasında bu da önemli bir etken olarak saptanmıştır. Saldırı sonrasında adli ve idari soruşturma başlatılmadığı gibi yetkililer ve bazı belde sakinleri tarafından aile tehcire zorlanmıştır. Malatya il ve Doğanşehir ilçe örgütü tarafından oluşturulan heyet olayın büyümemesi ve sağlıklı bilgi edinilmesi açısından önemli bir rol üstlenmiştir. Raporun düzenlendiği 1 Ağustos 2012 tarihi itibariyle olaylar yatışmış, ortam sakinleşmiştir ancak aile halen rutin hayatını sürdürememektedir. Kapının önünce jandarma beklemektedir. Davulcu Mustafa Efşi’nin olaya dair anlatımlarındaki çelişkiler dikkat çekecek boyuttadır” denildi.

Reklam
Reklam

CHP tarafından çözüm önerileri şu şekilde sıralandı:

“Soruşturma, nefret suçu bağlamında ele alınarak sürdürülmelidir. Ailenin can ve mal güvenliği sağlanmalı ve bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır. Adli ve idari soruşturma açılmalı ve olayın aydınlatılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Olayın faillerinin yargı karşısına çıkarılması sağlanmalıdır. Ailenin uğradığı zarar devlet tarafından karşılanmalı ve başta çocuklar olmak üzere aile bireylerine psikolojik destek sunulmalıdır. Evli ailesinin, rutin hayatına sürdürebilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Yaşanan olay sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan araştırılmalı ve bu tarz olayların yaşanmaması için alınacak tedbirler belirlenmelidir ve önleyici tedbirler kısa sürede uygulamaya konulmalıdır. Siyasiler nefret söylemi üretmemeli ve ayrıştırıcı politikalardan uzak durmalıdır. Alevilere yönelik ayrımcı dil derhal terk edilmelidir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz