CHP Meclis’te ‘işsizlik’ komisyonu istedi

CHP, işsizlik konusunun araştırılarak etkili ve sürekli çözüm önerilerinin bulunması amacıyla Meclis'te komisyon kurulmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, işsizlik konusunun masaya yatırılması önerildi.

Önergede, ülkede her yıl artan işsizlik oranının nedenlerinin, işsizliğe karşı alınabilecek önlemler ve uygulama alanları ile işsizlik sonucu yaşanan sorunların araştırılması ve kadın, eğitimli, genç işsizliğinin artmasının nedenleri ile Ulusal İstihdam Stratejisindeki Hükümet Politikalarının işsizlik sorununa etkilerinin araştırılarak etkili ve sürekli çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis araştırması açılması talep edildi.

Reklam
Reklam

Önergenin gerekçesinde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Kasım ayı İşgücü İstatistiklerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının 2014 yılı Kasım döneminde 3 milyon 96 bin kişi olduğu, işsizlik oranının ise yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

-"İŞSİZLİK ORANI SON 4 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKMIŞ OLDU"-

Gerekçede şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Kasım döneminde 3 milyon 96 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşti. Bu veriler ışığında işsizlik oranı son 4 yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 30 bin kişi artarak 26 milyon 94 bin kişi olarak gerçekleşti.

-"HER DÖRT İŞSİZDEN BİRİ YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNU"-

Geniş tanımlı işsizlik yüzde 17,19 olurken, her dört işsizden biri yükseköğretim mezunu ve yüksek öğretim mezunlarında işsiz sayısı 725 bin seviyesindedir. Eğitimli kadınlar için işsizlik erkeklerin 2 katından fazla olup işgücüne yeni katılan 10 kişiden 3'ü işsizdir.

Reklam
Reklam

Kadınlar için ise işsizlik gerçeği daha ağır bir biçimde yaşandı. Resmi işsizlik oranı yüzde 13,3 olan kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 25,2 seviyesinde gerçekleşti. Kadınlarda işsizlik Şubat 2014 döneminden bu yana 252 bin kişi artarken, erkeklerde 32 bin kişi azaldı. Kadınlar resmi işsizlerin yüzde 39'u iken, işsizlik kapsamı dışında tutulan umutsuz ve diğer işsizlerin yüzde 60'ını kadınlar oluşturdu. Lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip kadınlardaki resmi işsizlik oranı yüzde 19,3 iken erkeklerde yüzde 8,23 seviyesindedir." (ANKA)

(MG/ÖZK)