CHP Milletvekili Sapan:

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EXPO 2016 Antalya Kanun Tasarısı ile ilgili olarak,

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EXPO 2016 Antalya Kanun Tasarısı ile ilgili olarak, "Eğer TBMM Genel Kurulu'nda sakıncalar düzeltilmezse şimdiden EXPO'ya yazık edilecek. Organizasyon ölü doğmuş olacak" dedi.

Yıldıray Sapan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EXPO 2016 Antalya Kanun Tasarısı ve tasarının hazırlanması sürecini değerlendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Kanun tasarısı ile EXPO 2016 organizasyonunda Antalya'nın yerel dinamiklerinin devre dışı bırakıldığını savunan Sapan, Antalya Süt Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Antalya Ticaret Borsası'nın icra kuruluna alınmamasını eleştirdi.

Reklam
Reklam

EXPO 2016'nın Türkiye ve Antalya için önemli bir organizasyon olduğunu ifade eden Sapan, EXPO 2016'ya 100 ülkenin katılacağını, 1 milyar avroya yakın gelir sağlanacağını söyledi. Sapan, EXPO 2016'nın Türkiye'nin tanıtımına ve turizmine de önemli katkılar sağlayacağını, bu katkının uzun yıllar süreceğini belirtti.

EXPO 2016'nın Antalya'da yapılacağının kesinleşmesinin ardından yasa yapma gereğinin ortaya çıktığını bildiren Sapan, bu süreçte TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Bu süreçte AK Parti Antalya Milletvekilleri Sadık Badak ile Menderes Türel'in yaklaşımını eleştiren Yıldıray Sapan, Antalya Süt Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Antalya Ticaret Borsası'nın Badak ve Türel'in girişimleriyle EXPO organizasyonunun dışında tutulmaya çalışıldığını savundu.

Sapan, "EXPO Antalya'dan koparıldı. Bildiğimiz AKP, yine en iyi bildiği işi yaptı. Antalya'nın ve Türkiye'nin en büyük projesini Türel ve Badak'ın zorlamalarıyla yandaşlarına rant sağlama aracı yaptı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Her iki milletvekilinin de EXPO'ya destek veren kurumları devre dışı bırakmak için çalıştıklarını öne süren Sapan, "AK Partililer uzlaşmadan uzak hareket etti. EXPO'nun Antalya'dan koparılıp Mehdi Eker'in emrine verilmesi sağlandı. Antalya'nın yerel dinamiklerinin burada göstermelik olduğu algısını da yaratmış oldu. Kaynağı Antalya sağlayacak, harcamayı onlar yapacak" diye konuştu.

Yıldıray Sapan, icra kurulunun kaldırılıp bu kurulun görevinin hükümet tarafından belirlenecek bir genel sekretere verileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Artık bu saatten sonra olacaklar belli olmuştur. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Antalya'dan toplanan kaynağı, ihalesiz olarak genel sekreterlik aracılığıyla harcayacaktır. İhale yapılmadan, projenin yüzlerce milyon liralık işleri istenilen kişi ve kuruluşlara verilecektir. Bunlarında AKP yandaşı olacağını tahmin etmek zor değil. Artık EXPO'nun bir AKP'ye yandaş rant projesi olduğunu söylemek uzak bir ihtimal değildir. Eğer TBMM Genel Kurulu'nda sakıncalar düzeltilmezse şimdiden EXPO'ya yazık edilecek. Organizasyon ölü doğmuş olacak."

Reklam
Reklam

-Önergelerle ilgili iddialar-

Yıldıray Sapan, bir gazetecinin CHP milletvekillerinin Antalya Valisi ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı'nın icra kurulundan çıkarılması yönünde komisyona önerge verdiklerinin ve CHP milletvekillerinin "konuyu sulandırdıklarının" iddia edildiğini söylemesi üzerine, şunları söyledi:

"Bu o kadar Mehdi Eker'in himayesine sunuldu ki, biz artık iflah olmayacak, alın her şeyi bakanın emrine verin. Böyle bir önerge verdi Aydın bey. Kendisi çok nüktedan bir insan. Baktık hiçbir şey kabul edilmiyor, bizim nüktedan arkadaşımız da dediki 'her şeye bakan başkanlık eder, her kurumda bakanın sözü geçer' diye. Bu bir nüktedir. 'Bu işi sulandırıyor' diye CHP aleyhine kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı."

Muhabir: Bekir Bektaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz