Chp Milletvekili Toptaş'tan Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından cevaplandırılmak...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde bazı şehit aileleri için verilen tazminat ve maaşların geri alınması ile ilgili verdiği soru önergesinde, “Devletin, şehidi için ödediği tazminatı geri istemesini vicdani buluyor musunuz?” dedi.

1996'da Van Başkale'de şehit olan Kırklareli’li Jandarma Çavuş Tarık Komonovalı'nın ailesine 1997'den itibaren 'vazife malullüğü' maaşı bağlandığını, ancak yıllar sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun maaşı keserek ödenen maaşların son 5 yılını kapsayacak şekilde geri ödenmesini istediğini söyleyen Ahmet Toptaş, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

"Komonovalı'nın avukatının itirazı üzerine 2 Temmuz 2012 de Cumhurbaşkanı'nın onayı ile yürürlüğe giren kanunu gerekçe göstererek aileye yeniden maaş bağlayan SGK, aileden son 5 yılda ödenen maaşın iadesi için günlük faiz hariç yaklaşık 60 bin TL istemektedir. 17 Eylül 2012'de Kırklareli İcra Müdürlüğünden Komonova’lı ailesine gönderilen ödeme emrinde ‘59 bin 549 TL tutarındaki toplam alacağın icra gideri, faiz ile tahsili emridir’ denilmiştir. Diğer bir şehit ailesine aynı tarihli yazıda, 2009'da Çukurca'da mayın patlaması sonucu şehit olan Ankara’lı Deniz Demirci'nin ailesi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) dava açtır. Ailenin önce manevi tazminat sonra 'karar düzeltme' talebi reddedilmiştir. AYİM kanuna göre karar düzeltme yoluna giden ve başvuru talepleri reddedilen kişilere 185 TL'lik idari para cezası vermiş. 185 TL'lik idari para cezasını ödemeyen Demirci ailesi hakkında icra takibi başlatılmıştır. Bu çerçevede; Bu tür mağduriyet içerisinde kaç şehit ailesi bulunmaktadır? Kaç şehit ailesi hakkında icra takibi yapılmıştır? Mağdur ailelerin mağduriyetlerini gidermek için herhangi bir girişimde bulundunuz mu veya bulunmayı düşünüyor musunuz?”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz