Chp Milletvekilleri Bartın'ın Sorunlarını Tespit Ediyor

CHP Genel Merkezi tarafından Bartın CHP il kongresi öncesinde Bartın'a gönderilen heyet, Bartın'ın sorunlarını araştırıyor.

CHP Genel Merkezi tarafından Bartın CHP il kongresi öncesinde Bartın'a gönderilen heyet, Bartın'ın sorunlarını araştırıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Bartın'ın sorunlarının tespiti için yapılacak çalışmalar öncesinde basın açıklaması düzenledi. Bartın İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Bartın'a termik santral için değil, Bartın'ın sorunlarını tespit etmek üzere geldiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da, Genel Merkez tarafından gönderilen heyete Bartın'ın genel sorunları hakkında bilgi verdi. Bartın'ın en büyük sorununun işsizlik ve termik santral olduğunu belirten Yalçınkaya, şöyle konuştu: "Geleneksel hale gelen genel merkezimizin prensipleri var. O il ile ilgili sorunları tespit ediyorlar. Genel Merkezin görevlendirdiği arkadaşlarımız il kongresi yapılacak olan illeri ziyaret ediyor. Bu amaçla buraya gelip çalışmalarını yapacaklar. Bartın'da termik santral kurulacak mı kurulmayacak mı tartışmalarının ne olduğu konusunda genel merkez yöneticilerimizi bilgilendirmek istedik. Amasra'ya gidecekler. Genel Maden-İş Sendikasını ziyaret edecekler. Maden işçilerin çalışma şartlarını ve sıkıntılarını öğrenecekler."

Bartın ile ilgili bir rapor hazırlanıp genel merkeze iletileceğini anlatan Yalçınkaya, şunları söyledi: "Özellikle Bartın, 1990'lı yıllarda nüfusu 230 bin olan ve her geçen gün süratli göç veren bir il konumunda. İl olduktan bugüne kadar göç alamıyoruz, göç veriyoruz. 186 bin civarında nüfusumuz var. En önemli sıkıntılardan biri işsizlik, bu işsizliğin çözümü konusunda bazı adımlar atılıyor ama kökünden çözüm yolu bulamıyoruz. En önemli çare Amasra'da taşkömürü ocaklarına işçi alımının yapılması ve üretimin yapılması gerekir. Amasra ATİ'nin tekrar eski ve görkemli günlere gelmesi gerekiyor."

Reklam
Reklam

Zonguldak ve Bartın halkının yaşamını madencilikten sağladığını anlatan Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Babadan oğula geçen bir kavram var. 1990'lı yıllardan sonra bu ocakların kapatılması ve özelleştirme çalışması ile ocaklar küçültülme aşamasına geldi ve bu da işsizliği azalttı. Alternatif iş kaynakları oluşturulamadı. Nüfusun büyük bir çoğu Ankara ve İstanbul'da çalışıyor. 59 kilometrelik bir sahil şeridimiz var. Turizm olarak çalışmaya önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. Yüzde 65'i ormanla kaplı. Bin 300 ton kömür üretimi yapılıyor. TTK'da ise 10 bin kişi ile taşkömürü üretimi yapılıyor."

Buradaki sorunların en önemlisinin termik santral olduğunu anlatan Yalçınkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Amasra ve Bartın halkı kesinlikle Amasra'ya termik santralin kurulmasını arzu etmiyor. Amasra ve Bartın halkı 'termik santrali istemiyoruz' diye haykırıyor. Sesini duyurmak istiyor. CHP örgütleri ve STK'lar olarak mücadeleyi elimizden geldiği kadar yapıyoruz. Siyasi iktidar da kesin tavrını ortaya koymuyor. Bu da şirkete dolaylı olarak katkı vermiş oluyor. Taşkömürünün çıkarılmasına razıyız ama termik santral ile ilgili yaptırım yapılacaksa 1/100 bin plan notunda ne diyorsa onun uygulanmasını istiyoruz. Bartın Karabük illerini kapsayan 1/100 binlik çevre düzeni planı yapıldı. Bu planda termik santral yok. Turizm, orman ve tarım alanı var. Kömür çıkarılsın, ülke ekonomisine kazandırılsın ama termik santral yapılmasın."

Reklam
Reklam

Amasra'da tahminen bin 300 milyon ton kömür olduğunun söylendiğini belirten Yalçınkaya, şöyle konuştu: "Günde bin 200 ton kömür üretimi yapılıyor. A sahasının dışındaki B sahası özele verildi. 2005 yılında yapılan protokol ile B sahası rödevans karşılığı özel sektöre verildi. Orada yapılan anlaşmaya göre, eksi 400 metreye kadar devlet, eksi 400 ve eksi bin 200 metre derinliklerde ise özel sektör çalışma yapacaktı. 2008 yılında 500 bin ton kömür çıkarılacaktı. Ama kömürü çıkartamadı. Şirket 17 ay uzatma istedi, sözleşmeye göre haklı bulunarak uzatma verildi. 2010 yılında yine soruldu, yine 17 ay istedi ve 4 Nisan 2012'ye kadar geçen 6 yıl içinde 1 kilo kömür çıkartmadı. 9 ay 26 günlük bir uzatma daha yapıldı. 2013 yılına kadar uzatma yapıldı. Üçüncü uzatma oldu. İlk 3 yıl içinde 500 bin ton, 4. yıl 2.5 milyon ton, 5. yıl 3 milyon ton kömür çıkartma protokolü yapıldı ama bu protokole uyulmuyor. Kömür üretimi yok."

Amasra'nın Tarlaağzı ve Gömü köyleri için termik santral çalışmalarının devam ettiğini anlatan Yalçınkaya, şunları söyledi: "Halkın katılımıyla toplantı yapılmak istendi ve halk bu toplantıyı yaptırmadı. Sonra Ankara'da format belirleme kapsam toplantısı yapıldı. Amasra ve Bartın'dan bin kişi bakanlık önünde tepkisini ortaya koydu. Oradaki toplantıda Tarlaağzı ve Gömü köyünün uygun olmadığı söylendi ve Delikliburun için termik santral müracaatı yapıldı. Süreç devam ediyor. Onun da Ocak 2012 ÇED süreci bitti ama maalesef 6 aylık bir uzatma daha aldılar. Haziran ayı sonuna kadar uzatıldı. Bartın'da halkın sorunlarından bir tanesi bu sorun. Bartın'daki işsizlik de önemli. Bartın kendini yavaş yavaş toparlayan bir il konumunda."

Reklam
Reklam

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, maden mühendisi olduğunu ve CHP olarak yeraltı kaynaklarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasından yana olduklarını ifade etti. Heyetin, sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yapacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz