CHP milletvekillerinden açlık grevine destek

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ve Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek için bir günlük açlık grevi yapma kararı aldı. MYK toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, akademisyenler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumunu Başbakan Binali Yıldırım’a ilettiği ancak Yıldırım'ın haberdar olmadığı öğrenildi.

KHK ile akademisyenlikten atılan ve işlerine geri dönmek için 64 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’ya CHP'li vekillerden destek geldi.

Bugün Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumundaki bozulmaların Wernicke-Korsakoff Sendromunun öncü belirtileri olduğunu açıklamıştı.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise Gülmen ve Özakça'ya destek olmak için açlık grevine başladı. Odatv'ye konuşan Ali Şeker, 24 saat süreyle hem eyleme dikkat çekmek hem de destek olmak için açlık grevini sürdüreceklerini belirtti.

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN'IN HABERİ YOK

Cumhuriyet'in haberine göre MYK toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay’ın kuruluş yıl dönümü töreninde, KHK mağduru akademisyenler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumunu Başbakan Binali Yıldırım’a ilettiği bilgisini paylaştı. Görüşmede Yıldırım’ın başkentin göbeğinde açlık grevi yapan Gülmen ve Özakça’dan “haberdar olmadığı”, Kılıçdaroğlu’ya verdiği “Cezaevinde mi yatıyorlar?” yanıtıyla ortaya çıktı.

Kurtulmuş’a KHK ile görevlerinden ihraç edilen Semih Özakça ve Nuriye Gülmen hakkında bilgi verdiğini Kurtulmuş’un ise kendisine ‘’Haberdar değilim’’ demesi üzerine Başbakan Yıldırım’ı gördüğünü ve onun yanına giderek ‘’Bu genç iki insan açlık grevinde. Canlarına bir zarar gelmesinin kimseye faydası yok. İyi bir araştırma yapılmalı, mesleklerine dönmeliler. Sizden ricam bu gençler tekrar araştırılsın’’ dediğini söyledi. Başbakan Yıldırım’ın da ‘’Cezaevinde mi yatıyorlar’’ diye sorması üzerine ‘’Hayır, 63 gündür açlık grevindeler’’ dediğini ve Yıldırım’dan ‘’İlgileneceğiz’’ yanıtı aldığını anlattı.

Reklam
Reklam

'AÇLIĞIN YARATTIĞI YIKIM ÇOK BÜYÜK'

BBC'nin haberine göre, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) konuyla ilgili bir raporunda "Her tür açlık grevinin sağlık ile ilgili kısa ve uzun vadede geriye dönüşü olan ya da olmayan sorunlara yol açacağını biliyoruz" deniliyor.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör BBC Türkçe'ye, açlık grevinin vücuda etkisini anlattı. Selma Güngör, "bazal metobolizma" denen, günlük yaşam için gerekli nerji miktarının "günde 1-1,5 litre su, 4 çorba kaşığı şeker, 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat ve 100-500 miligram arası B1 vitamini" olduğunu söylüyor.

"Açlığın yarattığı yıkım çok büyük bir yıkım" diyen Selma Güngör, her gün vücutta bir miktar dokunun yıkıldığını ve ihtiyaç kadar dokunun yeniden yapıldığını anlatıyor.

Güngör, "Açlık grevindeki kişiler doku yapımında kullanılacak proteinleri, mineralleri, vitaminleri, yağları ve enerji maddelerini reddediyorlar. Vücut kendini yenileyemediği için ve hareket ettikçe enerji harcadıkları için, çok hızlı doku kaybına yol açıyor" diyor.

Reklam
Reklam

"Vücutta bu ilk olarak kilo kaybı şeklinde gözlemleniyor" diye konuşan Güngör, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"İlk 30 gün içerisinde yaklaşık yüzde 5-10 arası kilo kaybı bekliyoruz. Daha sonra bu kilo kaybı bu kadar hızlı olmasa da, çünkü hareketleri de azalıyor bu arada, kilo kaybı devam ediyor."

'40'INCI GÜNDEN SONRA KRİTİK GÜNLER BAŞLIYOR'

Selma Güngör, kişilerin sağlık durumları ve açlık grevini yapma koşullarıyla ilgili kritik günün değişebildiğini belirtse de genel olarak 40'ıncı günden sonra bu zamanın başladığını anlatıyor:

"Bu günden sonra hem doku kaybı, hem organ yetmezliklerine yol açabilecek kayıplar, daha sonra da hayatın kaybolmasına yol açabilecek hasarlar oluşuyor."

Dokuların erimesine bağlı olarak zayıf görünümün yanı sıra daha çok duyu organlarında başlayan bozulmalar da baş gösteriyor.

Işık hassasiyeti, kulak çınlamaları, tad almanın bozulması, özellikle kötü kokulara ilişkin artmış koku hassasiyeti bu tür belirtilerden bazıları.

'60'INCI GÜNDEN SONRA HAYATİ ORGANLAR ETKİLENİYOR'

Reklam
Reklam

Selma Güngör, açlık grevinde 60. günden sonra hayati organların etkilenmeye başladığını, kalp ve böbrek yetmezliği gibi sonuçları olabildiğini ya da aşırı zayıflamaya bağlı olarak kalp kasının zayıflamasının ani ölümlere yol açabildiğini belirtiyor.

Bu aşamada kanamalar da görülebiliyor. Kanamalar tabloyu daha da ağırlaştırıyor, çünkü kanamalara bağlı olarak oksijen taşıyıcısı kan hücreleri azalıyor.

Güngör açlık grevi yapanların tedaviyi kabul etmeleri halinde ilk aşamada yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:

"Açlık grevi yapanlar tedavi olmaya karar verdiklerinde belli bir aşamadan sonra ilk önce enerjinin yerine konması için bir tedavi alacaklar, yani şekerli su verilecek kendilerine. Bu verilirken, B1 vitaminin eksikliği, diğer vitamin ve minerallerin eksikliğinin de saptanıp bunları kapatacak bir tedaviye geçilmesi çok önemli.

"Özellikle B1 açığı kapatılacak biçimde beslenmeye geçilmesi çok önemli, çünkü enerjinin vücutta kullanılması için B1 vitamini gerekli. B1 vitamini olmadığında beyni etkileyen ara moleküller ortaya çıkıyor ve onlar da Wernicke-Korsakoff psikozu (nörolojik bozukluklar) adını verdiğimiz tabloya yol açıyor."

Reklam
Reklam