CHP MYK'de gerginlik

CHP MYK'de gerginlik, Önder Sav toplantıyı terk etti.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve bir grup vekil, Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkan adaylığını desteklediklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun genel başkan adaylığını açıkladığı basın toplantısından sonra toplanan CHP MYK'da Önder Sav ile Savcı Sayan arasında tartışma çıktı. ''Deniz Baykal geri dönse de artık tavrım değişmez'' diyen Önder Sav, MYK'yı terketti.

[

****](https://www.mynet.com/chp-mykdan-onder-sava-istifa-cagrisi-110100511808 )

[**

Reklam
Reklam

**](https://www.mynet.com/chpli-sayan-sorun-kilicdaroglu-degil-110100511804)

[

****](https://www.mynet.com/kilicdarogluna-yogun-destek-110100511770)

[

****](https://www.mynet.com/kemal-kilicdaroglu-kimdir-110100511736 )

[

****](https://www.mynet.com/kilicdaroglu-adayligini-ilan-etti-110100511700 )

[

****](https://www.mynet.com/kilicdaroglunu-baskanvekilleri-de-destekledi-110100511767 )

[

****](https://www.mynet.com/kilicdaroglu-adayligini-ilan-etti-2691014-myvideo)

Alınan bilgiye göre, saat 13.00'te toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri son süreci masaya yatırdı. Bu arada tartışmalı MYK'dan "Baykal'a dön çağrısı" çıktı.

Reklam
Reklam

CHP MYK Üyesi Savcı Sayan, Genel Sekreter Önder Sav'a tepki gösterdi. Sayan, Önder Sav'ı "CIA ajanı olmakla" suçladı. Sav bu sözlere çok ağır karşılık verdi. Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi de Savcı Sayan'ı üslubu konusunda uyardı. Sav, toplantıyı terk ederken, "Tek başıma kalsam da Kemal'i destekleyeceğim. Parti sahipsiz değil" dedi. biraraya geldi.

MYK'DAN İSTİFA VE GERİ DÖN ÇAĞRISI

Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardan bir açıklama yapıldı. Açıklamayı Mustafa Özyürek okudu. Açıklamada, CHP'ye karşı sistemli bir komplo yürütülmektedir. Komplonun hedefi CHP ve onun genel başkanının etkisiz kılmaktır" denildi. Özyürek'in okuduğu açıklama şöyle:

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklama şunları söyledi:

"Kararlılıkla mücadele etmiş olan Deniz Baykal’ın engin bilgilerine büyük ihtiyaç bulunmaktadır. Kendisinin 22-23 Mayıs 2010 tarihinde yapılacak kurultayda yeniden genel başkanlığa getirilmesinin zorunluluk olduğuna inanıyoruz. Kurultayda bütün partililerimizi bu bilinçle hareket etmeye davet ediyoruz. Genel Sekreter Önder Sav'ı içinde bulunduğumuz dönemde görüş açıkladığı için görevden çekilmeye davet ediyoruz. Baykal yeniden Genel Başkanlığa getirilmelidir"

Reklam
Reklam

Çağrıyı Önder Sav'ın dışındaki tüm MYK üyeleri imzaladı.

Özyürek bir soru üzerine de, "Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyenlerin komplonun parçasıymış gibi değerlendirilmesi doğru değildir" dedi.

SAV'DAN YANIT GECİKMEDİ

Sav'ın bu sözlere yanıtı gecikmedi. Sav istifa çağrısını, "Bu çağrının hiçbir önemi yok. Beni istifaya davet etmek Mustafa Özyürek'in haddi değildir" şeklinde cevapladı.

KILIÇDAROĞLU, SAV'I ODASINDA ZİYARET ETTİ

CHP'nin 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılacak olağan genel kurultayında CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ı parti genel merkezindeki odasında ziyaret etti.

Sav ve Kılıçdaroğlu bir süre baş başa görüştükten sonra basına açıklama yaptılar. Önder Sav, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin şunları söyledi:

“53 yıllık siyasi geçmişi olan bir siyaset adamı olarak, CHP Gençlik Kollarından yetişen, kademe kademe bu partide pek çok görevi üstlenmiş olan bir siyasetçi olarak, aklımı, duygularımın önüne koyarak, ülkenin gerçeklerini görerek, partimizin içinde bulunduğu sıkıntıları değerlendirerek, önümüzdeki sürecin ne şekilde aşılması gerektiğini görerek, CHP Genel Sekreteri olarak, bu benim düşüncelerim diğer Merkez Yönetim Kurulu üyelerini bağlamaz, CHP Genel Sekreteri Önder Sav olarak Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekliyorum.”

Reklam
Reklam

TAVRIM DEĞİŞMEZ

Baş başa görüşmenin ardından Sav, basın mensuplarına açıklama yaptı, soruları yanıtladı. Sav, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını dikkatle dinlediğini belirterek, kendisinin Deniz Baykal'ın istifasından sonra CHP'deki birlik ve beraberliğe ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlattı. Sav, şöyle konuştu:

“Şimdi, bugün arayışlar, değerlendirmeler, görüşmeler tamamlanmış görülüyor. Sayın Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığına adaylığını resmen koymuş durumdadır. Kurultaya 5 gün kaldı. Bu adaylık, CHP'nin adaysız, çaresiz, eli kolu bağlı olmayacağının çok somut bir göstergesidir. Toplumun bunu bu şekilde algılaması gerekir. Böyle bir adaylık dönemini arkadaşlarımızın çok iyi değerlendirmesi gerekir. Aklımızı kullanmamız gereken bir dönemden geçtiğimizi herkesin bilmesi gerekir. Duygularımızla düşünmek ve yaşamak yerine CHP'liye yakışır, sorumluluk bilinciyle ve aklımızla davranmak gereken bir dönemi yaşadığımızın bilinci içindeyim. Tüm örgütümüzün, parti yöneticilerimizin, milletvekili arkadaşlarımızın da böyle bir sorumluluk gerektiren dönemde davranışlarını ona göre değerlendirmeleri, bundan sonraki düşüncelerini ona göre şekillendirmelerinin gerekliliğine inanıyorum.”

Reklam
Reklam

“AÇIKLAMALARIM EZBER BOZMUŞ OLABİLİR”

CHP Genel Sekreteri Önder Sav olarak Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek verdiğini ifade eden Sav, sözlerini şöyle sürdürdü:

“CHP olarak bizi içine çekmek istenen komplolardan, CHP'ye kurulmak istenen tuzaklardan, CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal'a yapılan tertibi, CHP olarak üstlenerek, bu komploları CHP olarak kabullenerek bu komplolara karşı mücadelemizi, içinde bulunduğu dar boğazdan Türkiye'yi selamete götürecek partinin CHP olduğunu bilerek, kurultayımızda bir tartışmaya, bir kamplaşmaya tahammül olmadığını bilerek, kurultaya 5 gün kala sorumluluk duygusuyla adaylığını açıklamış olan Sayın Kılıçdaroğlu'nun etrafında kenetlenerek, bu kuşatmaları aşacağız.”

Sav, yaptığı açıklamanın ve görüşlerinin CHP binasındaki arkadaşları dahil birçok kişinin ezberini bozmuş olabileceğini ifade ederek, “Ama köhneleşmiş ezberlerle yola gidecek halimiz kalmamıştır. CHP, geleceğine bakacak, Türkiye'nin geleceğine bakacak. İçine itilmekte olduğumuz darboğazı yaracağız, aşacağız. Bize yakışanı hep birlikte yapacağız” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“BAYKAL İLE KONUŞARAK GÖRÜŞLERİMİ İFADE ETMEDİM”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sav, Kılıçdaroğlu'nun iki gün önce aday olmayacağını açıkladığının hatırlatılması ve geçen zamanda neyin değiştiğinin sorulması üzerine, “Hiçbir şey değişmedi. Kemal Bey, sanıyorum Sayın Genel Başkan'ın istifasından önce de, istifasından sonra da belli değerlendirmeleri olgun bir siyaset adamı olarak, ciddi bir CHP'li olarak hepimiz gibi düşünmüştür. Kemal Kılıçdaroğlu da elbette her şeyi kamuoyuyla bölüşecek değildi. Onun adına konuşmak bana yakışmaz ama sordunuz, ben yorumluyorum. Kemal Bey'e de baş başa görüşmemizde bunu sormadım” diye konuştu.

Bir başka gazetecinin, “Sayın Baykal ile bir uzlaşma sağlandı diyebilir miyiz? Bugün bazı haberler çıktı 'bir uzlaşma mı yoksa bir ayrışma mı söz konusu' diye...” sözleri üzerine de Sav, “Dürüstçe bir şey söylemek istiyorum. Ben Sayın Baykal ile konuşarak bu görüşlerimi ifade etmiş değilim. Sözümün bir yerinde CHP Genel Sekreteri Önder Sav olarak bu açıklamayı yaptığımın altını çizdim” dedi.

Reklam
Reklam

KİM ADAY OLURSA OLSUN TAVRIM DEĞİŞMEZ

Sav, bir başka soruyu yanıtlarken de CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik iddialara ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini kaydetti. Önder Sav, 5 günün ardından kurultayda Deniz Baykal'ın adaylığının söz konusu olması halinde tavrının ne olacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de “Benim tavrım değişmez. Ben ne düşündüğümü kararlı bir şekilde söyleyen bir siyasetçiyim. Hiç hedef saptırmam. Kendime yakışanı yaparım. Bugün de CHP'lilik bilinci içinde, 53 yıllık CHP'lilik geleneğinden gelen bir kişi olarak bunları söyledim. Bundan sonra kim aday olursa olsun benim tavrım hiç değişmez” diye konuştu.

Bu arada, Sav'ın Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek vereceğine ilişkin açıklamasını, Sav'ın odasında bulunan partililer alkışlarla karşıladı