CHP, resmi işlemlerde 'Antakya' adının kullanılması için kanun teklifi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hatay milletvekilleri Mehmet...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hatay milletvekilleri Mehmet Ali Ediboğlu, Hasan Akgöl, Mevlüt Dudu, Refik Eryılmaz ile birlikte Hatay vilayetinin merkezi olan Antakya şehrine ilişkin resmi yazışmalarda ve işlemlerde 'Merkez' gibi ifadelerin kullanılması yerine 'Antakya' adının kullanılmasını sağlamak amacıyla kanun teklifi verdi.
Kanun teklifinde "Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve köklü bir tarihsel ve kültürel mirasa sahip olan Antakya kentine ilişkin nüfus kaydı işlemlerinde kentin adı olarak bir süredir 'Merkez' ifadesi kullanılmaya başlamıştır. Önceden Antakya şehrinde veya bağlı köy ve beldelerde doğanların nüfus cüzdanlarında doğum yeri olarak 'Antakya' yazılmakta iken son üç yıldır yeni doğanlar ya da nüfus cüzdanını yeniletenlerin doğum yeri hanesinde 'Merkez' ifadesi kullanılmaktadır. Aynı uygulama nüfus kaydına dayanan diğer belgelerde de görülmektedir. İçişleri Bakanlığı'nın işlemlerinde görülen bu uygulama başta Antakyalılar olmak üzere, tarihsel kültürel mirasın korunması konusunda duyarlı olan tüm kesimlerde büyük bir rahatsızlık yaratmış; 'uygulama hatası' veya 'teknik bir düzenleme' gibi değerlendirmelerin yanında kasıtlı olarak bu uygulamaya geçildiği yönündeki değerlendirmeleri de beraberinde getirmiştir. Bu uygulama, hangi gerekçeyle başlatılmış olursa olsun, 'Antakya' adının kayıtlardan silinmesi sonucunu doğurmaktadır. Sözü edilen sorunun çözümü konusunda üst düzey idareciler de dâhil olmak üzere tüm kesimlerde bir görüş birliği mevcut olup, kamuoyuna yansıdığı kadarıyla hiç kimse 'Antakya' yerine 'Merkez' ifadesi kullanılmasının devamı yönünde bir görüş belirtmemiştir." denildi.
İçişleri Bakanlığı ile yapılan yazışmalardan ve mülki idare amirlerinin yaptığı açıklamalardan sorunun ancak bir kanuni düzenleme ile çözülebileceği sonucunun ortaya çıktığına dikkat çekilen teklifte, "Kamuoyuna sorunun Antakya'nın Büyükşehir Belediyesi yapılması ya da Antakya adında bir ilçe kurulması yoluyla çözülebileceği yönünde öneriler yansımaktadır. Ancak her iki öneri de idari teşkilat kurulmasını içeren, kapsamlı ve uzun sürecek yasama çalışmalarını gerektirdiği gibi idari açıdan da çeşitli sorunlara neden olabilecek niteliktedir. Oysa sorun, 'Antakya' adı yerine 'Merkez' ifadesinin kullanılmasından kaynaklanmakta olup, kısa ve öz bir kanuni düzenlemeyle çözülebilecek niteliktedir." ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz