CHP, tartışılan tatbikatı Meclis'e taşıdı

Atıcı, TBMM Başkanlığı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

ANKARA (ANKA) - CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, 10-28 Eylül 2012 tarihleri arasında Colorado/ ABD'de Türkiye ve ABD özel kuvvet unsurlarının tatbikat yapmasının karara bağlanmasına ilişkin anlaşmayı Meclis'e taşıyarak, "Bu tatbikat hangi gerekçelerle, TBMM onayı olmadan yapılmıştır?" diye sordu.

Atıcı önergesinde, "Dışişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve TBMM Başkanlığı'na arzı Bakanlar Kurulu'nca 18.10.2012 tarihinde kararlaştırılan "Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Özel Harekat Komutanlığı Arasında Birleşik Özel Harekat Kuvvetleri Tatbikatlarının İcrasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı' incelendiğinde muhtıranın ülkemiz tarafından 10 Temmuz 2012'de, ABD tarafından ise 24 Temmuz 2012'de imzalandığı anlaşılmıştır. Bu muhtıraya göre 10-28 Eylül 2012 tarihleri arasında Colorado/ ABD'de Türkiye ve ABD Özel Kuvvet unsurlarının tatbikat yapması karara bağlanmıştır. Ancak tatbikatın, TBMM tarafından onaylanmadan yapıldığı anlaşılmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

"Bu tatbikat hangi gerekçelerle, TBMM onayı olmadan yapılmıştır?" diyen Atıcı, Başbakan'a şu soruları yöneltti:

"Eğer bu tatbikat için Bakanlar Kurulu kararı alınmış ise konu neden TBMM'ye getirilmiştir?

Komisyon görüşmeleri sırasında bu tatbikatın her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile yapıldığı hükümet temsilcileri tarafından ifade edildiğine göre hangi gerekçelerle TBMM onayı zaruri olmuştur?

Muhtıraya konu tatbikat imzalardan ne kadar önce planlanmıştır?

Tatbikata Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hangi unsurları katılmıştır?

Muhtıra metninde geçen Türk Özel Kuvvetleri, eski adı ile Özel Harp Dairesi midir?

Tatbikata TSK'dan kaç kişi katılmıştır?

Tatbikata katılanların şimdiki görev yerleri neresidir?

Türk özel kuvvetleri katıldıkları tatbikatla hangi yeteneklerini geliştirmişlerdir?

Gayrinizami harp yöntemi uyguladıkları bilinen özel kuvvetlerin bu tatbikatından sonra yurtiçinde veya yurtdışında Suriye'ye veya herhangi bir Ortadoğu ülkesine yönelik bir görevi olmuş mudur?

Türk Özel Kuvvetlerinin yasal dayanağı ve TSK hiyerarşisindeki yeri nedir?"

Reklam
Reklam