Chp Tbmm Grup Toplantısı…(4)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Beyzbol sopası ile tehdide itiraz etmeyen, tehdidi içine sindiren bir...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Beyzbol sopası ile tehdide itiraz etmeyen, tehdidi içine sindiren bir hükümeti, sağlıklı bir hükümet olarak görmüyoruz” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye politikasını eleştirdi. “Sayın Başbakan, sizin Suriye politikanızdan kim karlı çıkıyor? Türkiye mi, Suriye mi karlı çıkıyor? Bana çok açık yüreklilikle bir cevap ver” diyen Kılıçdaroğlu, ''Senin izlediğin Suriye politikası kimin yararına, hangi güçlerin yararına. Demokrasi kin ve intikam rejimi değildir. Dış politika kin ve intikamla yürütülmez” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Suriye konusunda ortak bir deklarasyon yayımlanmasını istediklerini ancak iktidar partisinin bunu reddettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Neden; parlamentonun, milletin iradesi yansımasın diye... Peki kimin iradesi yansıyacak, siz benden daha iyi biliyorsunuz'' dedi.

Suriye'nin parçalanma noktasına geldiğini ve ciddi bir tehlike olarak Türkiye'nin karşısında durduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “İzlenilen politikanın sonucu budur. Dış politika ülkelerin çıkarları üzerine inşa edilir. Kendi ülkenizin değil de, başka ülkelerin çıkarları üzerine dış politika inşa ederseniz kaybeden Türkiye olur. Dış politikada blöf olmaz, egemen güçlerin Ortadoğu'daki taşeronluğu 21. yüzyılın Türkiye'sine yakışmaz, bunu kabul etmiyoruz, o taşeronluk size özgüdür” diye konuştu.

“SURİYE DEMEK, LİBYA DEMEK DEĞİL”

Suriye demenin Libya demek olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Ne yaptılar, Libya bombalandı, Kaddafi linç edildi. Bizimkiler hemen bir bavul ayarladı, içine dolarları koydular koştular Libya'ya, 'acaba bize bir şey düşer mi-' diye. Aşiretler bile bunu yapmaz...Bütün dünya size güldü, Türkiye alay konusu oldu, ağırıma giden bu, koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nin AKP'nin izlediği politikalarla alay konusu olmasıdır. Eğer dünyadaki güç dengelerini iyi bilmiyorsanız, kavramıyorsanız, çapsız adamlarla dış politika yürütüyorsanız, sağlıklı bir politika yürütemezsiniz.''

Reklam
Reklam

“SURİYE’DE SİLAHI TÜRKİYE VERİYOR”

Suriye’de Müslümanların birbirlerini katlettiğini ve bugünün kadir gecesi olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Suriye'de Müslümanlar, bir birlerini katlediyorlar. Parayı kim veriyor? Suudi Arabistan ve Katar. Silahı kim veriyor? Bütün dünya biliyor, Türkiye veriyor. Hala ders almadınız mı? Tarihte ders almak denen bir kavram vardır. Ders alacaksınız, Irak'ı görmediniz mi? 1,5 milyon insan öldürüldü orada, on binlerce Müslüman kadına tecavüz edildi orada, askerlerimizin başına çuval geçirildi orada, gıkın bile çıkmadı senin. Başbakansın sözde bu ülkede, bir nota vermeye bile cesaretin olmadı senin. Onun için sana diyorlar, 'deliğe süpürmeyin bunu kullanın' diye. Bütün bunlar niye yapıldı. Irak'a demokrasiyi götüreceklerdi. 1,5 milyon insanın ölümü hangi demokrasiyle bağdaşabilir. Şimdi demokrasi ve özgürlük mü geldi Irak'a… Aynı oyun şimdi Suriye'de oynanıyor, 'efendim demokrasi yokmuş, insan hakları, özgürlükler yokmuş.' Adama sormazlar mı? 'Parayı alıp silah temin ettiğin Suudi Arabistan'da demokrasi mi var. Katar'da demokrasi mi var. Kendine hiç sormuyor musun? Batının egemen güçleri niye Suudi Arabistan ve Katar'da demokrasiyi aramıyorlar. Kadınlar araba bile kullanamıyorlar orada. Kalkmışsın, 'Suriye'de demokrasi yok, özgürlük yok' Dön kendine bak, senin ülkende demokrasi ve özgürlük var mı?''

Reklam
Reklam

“HATAY, AJANSLARIN, CASUSLARIN CİRİT ATTIĞI BİR MEKANA DÖNÜŞTÜ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hayata gitmesini isteyen ve Hatay sokaklarının nasıl değiştiğinin, insan tipinin ne kadar değiştiğini görsün diyen Kılıçdaroğlu, ''Ajanların, casusların cirit attığı bir mekana dönüştü Hatay. İnsanlar tedirgin, huzursuz. Sizin izlediğiniz politikanın meyveleridir bunlar sayın Başbakan'' diye konuştu.

Suriye konusunda hükümetin kendi politikası olduğuna inanan olup olmadığını merak ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Suriye ile ilgili verilen görev, batının egemen güçlerinin Ortadoğu'daki bekçiliğini yapmaktır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Beyzbol sopası ile tehdide itiraz etmeyen, tehdidi içine sindiren bir hükümeti, sağlıklı bir hükümet olarak görmüyoruz'' ifadelerini kullandı.

“SURİYE İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”

Partililere seslenen Kılıçdaroğlu, Suriye için partisinin çözüm önerilerini açıkladı. Suriye'nin olası bir parçalanma sürecine girdiğini savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, Suriye'nin çökmesine, halkının daha fazla acı çekmesine, bunalımın ülke dışına taşınmasına izin vermemesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin yeni bir başlangıç yaparak, ağırlığını Suriye'de barış, uzlaşma, istikrar ve güvenden yana koyması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, TBMM'nin olağanüstü toplanarak, bir deklarasyonla uluslararası konferans düzenlenmesi çağrısında bulunması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, BM Genel Sekreteri'nin himayesinde BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Arap Ligi, AB, İran, Suriye'nin Arap komşuları ve Türkiye'nin katılacağı konferansa Suriye rejimi ve muhalefetinden temsilcilerin de davet edilmesi ve bu temsilcilerin tam yetkili olmalarının sağlanmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Konferansın, görüş ve beklentilerin açıklanacağı açılış bölümünden sonra, 15 gün boyunca Suriye yönetimi ve muhalefetinin BM Genel Sekreteri gözetiminde müzakere yapmasını öneren Kılıçdaroğlu, son bölümde BM Genel Sekreteri tarafından hazırlanan ve Suriyeliler arasındaki anlaşmayı yansıtan belgenin BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere oylanabileceğini söyledi.

Müzakerelerin ateşkes, insani yardım akışı, ülkeden kaçanların dönüşüne ilişkin koşullar, yeni anayasa ve seçim yasalarının oluşturulmasını da kapsayan konularda anlaşma sağlanıncaya kadar sürdürülmesi gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, son aşama olarak BM Güvenlik Konseyi onayıyla uluslararası barış gücü oluşturulmasını önerdi.

Partilerinin her konuda çözümü olduğunu tekrarlayan Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerinin uygulanmasının Türkiye'nin uluslararası saygınlığını artıracağını, Suriye'ye barış ve huzuru getireceğini iddia etti. Çözüm önerilerinin CHP’nin tarihi misyonunun gereği olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, bu çözümün Ortadoğu haklarına barışı ve huzuru getireceğini söyledi. Türkiye’nin birlik ve beraberliğine ısrarla sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Gelin kendi sorunlarımızı çözmek için kendi potansiyelimizi harekete geçirelim” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz