CHP ve MHP'nin Çatı Aday'ı Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?

Kılıçdaroğlu Bahçeli ile görüşmesinin ardından aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu teklif ettiklerini açıkladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından MHP'ye çatı aday olarak Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önerdiklerini resmen açıkladı.


Kılıçdaroğlu görüşmenin ardından şunları söyledi: Bir süredir sizler de biliyorsunuz eğilimlerini aldık, sayın genel başkanla bunları paylaştım. Herkesin kabul edebileceği saygınlığı dürüstlüğü olan bilgisi birikimiyle herkese örnek olacak bir ismi öneriyoruz, Ekmeleddin İhsanoğlu. Kendisi bu konuda düşüncelerini aktaracak. Şunu ifade edeyim demokraside yeni bir olaya tanıklık ediyoruz. Kavgadan uzak barıştan huzurdan yana bir süreci başlatmak istiyoruz.

Reklam
Reklam

BAHÇELİ: ARTIK ÇATISI PENCERESİ KALMADI

Bahçeli ise şunları söyledi: Sayın basın mensupları CHP'nin değerli genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşları cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ikinci kez görüşme imkanını bularak bir aya aşkın süredir yapılmış olan çalışmaları değerlendirerek, bugün hayırlı bir adım atılmak üzere MHP'nin, Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bir evladını, sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önermişlerdir. Bu öneri titiz ve partiler üstü bir çalışmanın sonucu olarak olgunlaştı.


MHP de bu isim üzerinde bütünleşerek, seçimi herhangi bir kaosa dönüştürmeden, demokrasimizi güçlendirmek açısından sonuçlandırma arzusu olacaktır. Sayın CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının Türkiye’de çok değerli şahsiyetler bulunmakla beraber, değerli bir ismi önermesi bizi memnun etmiştir. Bu isim etrafında da çalışacağımızı belirtmek istiyoruz.

Artın bunun çatısı penceresi kalmadı. O suali sormanıza gerek yok.


İhsanoğlu: Saygı ve teşekkürle karşılıyorum
CHP ve MHP’nin çatı aday olarak üzerinde anlaşmaya vardığı Ekmeleddin İhsanoğlu, “Ortak kararı saygı ve teşekkür ile karşılıyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İhsanoğlu, “Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP'nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum" dedi.


KILIÇDAROĞLU, PARTİ MECLİSİ ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM üyelerini bilgilendirdi. Parti Meclisi üyeleri, Kılıçdaroğlu tarafından bugüne kadar yürütülen, bugün ve bundan sonra da yapılacak girişim ve görüşmelerle ilgili Kılıçdaroğlu ile tam bir mutabakat içinde olduklarını belirttiler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun PM üyelerini bilgilendirmesinden sonra bir açıklama yaptı.


Yıldırım'ın açıklaması şöyle: "Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi üyelerine cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bugüne kadar yapılmış girişim ve görüşmeler ile ilgili bilgi verdi, parti meclisi üyelerinin görüş ve önerileri aldı. Parti Meclisi üyeleri, Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından bugüne kadar yürütülen, bugün ve bundan sonra da yapılacak girişim ve görüşmelerle ilgili Genel Başkan ile tam bir mutabakat içinde olduklarını belirttiler."

Reklam
Reklam

Çatı adaya AK Parti'den ilk tepki: Kutluyorum

Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Ekmeleddin İhsanoğlu ismi açıklanınca Şamil Tayyar'ın ilk işi Başbakan Erdoğan'ı kutlamak oldu.


AK Parti Gaziantep Miletvekili Şamil Tayyar, CHP ve MHP'nin ortak aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun etrafında birleşmesine tepkisi de gecikmedi. Düşüncelerini Twitter'dan dile getiren Tayyar, "Çatı aday belli oldu. Başbakanımızı kutluyorum, hayırlı olsun! Darbeci darbeciyi Çankaya yolunda bulurmuş! Esad ve Sisi kankası, Neocon sempatizanı İhsanoğlu çatı aday! Rabbim verdikçe veriyor." dedi.


İhsanoğlu 'Benden politikacı olmaz' demişti

CHP'nin Köşk için çatı aday olarak MHP Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini sunacağı iddiaları, İhsanoğlu'nun 2013 yılı Mart ayında verdiği ve Cumhurbaşkanlığı için 'Benden politikacı olmaz' dediği röportajı yeniden gündeme getirdi.


CHP ve MHP çatı aday olarak eski İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nda uzlaştı. İhsanoğlu'nun isminin açıklanmasıyla arşivlerdeki bir röportaj yeniden gündeme getirdi. Ekmeleddin İhsanoğlu, Henüz İİT Genel Sekreteri iken 6 Mart 2013'te Cihan Haber Ajansı'na verdiği röportajda ‘siyaseti hiç düşünmediğini belirterek ‘benden politikacı olmaz diyor.

Reklam
Reklam

İşte o röportajdan ilgili bölüm:

İsveç'e resmi bir ziyaret gerçekleştiren İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili medyaya yansıyan iddialara cevap verdi.

Bir medya patronunun umre ziyareti sırasında kendisine "vakti geldiğinde Çankaya'ya aday olmanızı istiyoruz. Desteğimiz tam" şeklinde bir teklifte bulunduğu yönündeki iddiaları yalanlayan İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, "Hepsi iftira. Beni hiç politikayla ilgilenirken gördünüz mü? İsteseydim politikaya çoktan girerdim. Turgut bey (Özal) zamanında olsun, AK Parti kurulurken olsun, Adalet Partisi döneminde olsun, iktidar çevrelerine hiçbir zaman çok uzak değildim, çok da yakın değildim. Hiçbir zaman politikaya ilgi göstermedim. Benden politikacı olmaz." dedi.


Görev süresi yılsonunda sona erecek olan İhsanoğlu, yeni görevinin ne olacağı yönündeki soruya ise, "Bakalım Mevla'm neyler, neylerse güzel eyler. Biraz dinleneyim, benim de yapacak işlerim var." şeklinde cevap verdi.

Reklam
Reklam

EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR?

1943 yılında Kahire'de doğan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.


İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.


İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984'te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Reklam
Reklam

UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı.


1 Ocak 2005'te İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri olan İhsanoğlu, örgütün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri olma özelliklerini de taşıyor.


İhsanoğlu, 2013 yılının sonunda görevini İyad Medeni'ye devretti.


Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.


MISIR'DAN TÜRKİYE'YE UZANAN İLGİNÇ HİKAYE

İİT'nin yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yapan bilim tarihi profesörü Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mısır'dan Türkiye'ye uzanan başarılarla dolu bir yaşam öyküsü var. Dostlarının 'Ekmel Bey' diye hitap ettiği bilinen İhsanoğlu, 4 dil biliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ilettiği Prof. Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yaptı.

Reklam
Reklam

1943 yılında doğan İhsanoğlu, Füsun İhsanoğlu ile evli. 3 çocuk babası olan İhsanoğlu, milletlerarası yönetici ve bilim tarihi profesörü.


Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mısır'dan Türkiye'ye uzanan çok ilginç bir hikayesi var.

Ekmeleddin, dinde en üst düzeyde olan demek. İsmini Kahire’de kralın sarayında Osmanlı ve Türk arşivlerinden sorumlu olarak çalışan Yozgatlı babası koydu. I. Dünya savaşından sonra İtalyan hakimiyetine geçen Rodos’tan Kahire’ye göçen annesi ve babası, Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir muhitte tanışmış, 1930’ların sonunda evlenmişti.


Kahire’de doğan Ekmeleddin İhsanoğlu, sokakta Arap ve İslam kültürüyle, evde babasının ona verdiği Türkçe edebiyat zevkiyle büyüdü. Babası 1951’de kurulan Ayn Şems Üniversitesi’nde Türkoloji kürsüsünü kurunca, o da aynı üniversitenin kimya bölümüne girdi. Üniversitede okurken aynı zamanda Kahire’deki Milli Kütüphane’de çalışıyordu: "Bu kütüphanenin Şarkiyat bölümünde çok sayıda Osmanlı el yazması vardı. 4 yıl boyunca hayatım onların arasında geçti, kültürümün en sağlam temelini bu kütüphanede attım."

Reklam
Reklam

Organik kimya üzerine master ve doktorasını El Ezher Üniversitesi’nde tamamladı. Reaksiyon kinetiği ve mekanizması, saniyenin çok küçük bir bölümünde olup biten iyon değişmeleriyle ilgili araştırmalar yaptı.


MISIR'DAN TÜRKİYE'YE GELİŞ

1970 yılında, masterını tamamlayan Ekmel Bey, artık Mısır'daki misyonunu tamamladığını düşünerek annesi Seniye Hanım'ı alıp o güne kadar hiç görmediği anavatana gelir ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde göreve başlar. İki yıl sonra da Prof. Dr. Emin Bilgiç'in kızı eczacı Füsun Hanım'la hayatını birleştirir. Doçentliğini de aynı fakültede alan Ekmel Bey, 1984 yılında da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne profesör olarak intisap ederek Bilim Tarihi Anabilim Dalı'nı kuracaktır.


ÖZGEÇMİŞİ BAŞARILARLA DOLU

Profesör İhsanoğlu'nun özgeçmişi ise şöyle:

Tarih, sanat ve kültür ile ilgili çok sayıda konferans, sempozyum ve milletlerarası toplantı düzenleyen İhsanoğlu, geleneksel Türk ve İslam sanatlarının, özellikle hat sanatının gelişmesini destekledi. 1980 yılında İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü, 1997 yılında Milletlerarası Bilim ve Felsefe Tarihi Kurumu (IUHPS/DHS) Başkan Yardımcılığı, 2001 yılında Başkanlığı, 1983-2000 yılları arasında İslam Konferansı Teşkilatı Milletlerarası İslam Kültür Mirasını Koruma Komisyonu Sekreterliği, 1998 yılında 'Londra'da 'Al Furqan Islamic Heritage Foundation” Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İhsanoğlu, 1989 yılında Türk Bilim Tarihi Kurumu Kurucu Başkanı olarak görev yaptı.


İhsaoğlu, İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü olarak görev yaptığı sırada 14-16 Haziran 2004'te İstanbul'da düzenlenen, sonradan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adını alacak olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısında, Genel Sekreterlik için Türkiye'nin adayı olarak gösterilmişti. Malezya ve Bangladeş ile genel sekreterlik için yarışan Prof. Dr. İhsanoğlu, 5 Haziran 2004'te Genel Sekreterliğine seçilmişti. Ekmeleddin İslamoğlu, örgütün seçimle gelen ilk genel sekreteri olmuştu.

İhsanoğlu, bu görevini Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen törenle 30 Aralık 2013'te Suudi Arabistanlı İyad Medeni'ye devretmişti.


Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığı ödüllerin bazıları şöyle:

Senegal Cumhurbaşkanı tarafından “l'Ordre National du Merite” nişanı, Aralık 2002.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından verilen “World Prize for the Book of the Year” 2000.

“Fahri Doktora”, İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi 1994; Dowling College, Long Island, New York, ABD 1996; Azerbaycan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi 2000; Sofya Üniversitesi, Bulgaristan, 2001; Saraybosna Üniversitesi, Bosna Hersek Cumhuriyeti, 2001.

Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası, 2000.

Ürdün Kralı Hüseyin adına Veliaht Prens Hasan Bin Tallal tarafından verilen “Birinci Derece İstiklal Madalyası”, 1996.

İslam Konferansı Teşkilatı şeref ve liyakat sertifikası, 1995.

Arap Mısır Cumhuriyeti hükümetinden “Liyakat Nişanı”, 1990.


4 DİL BİLİYOR

İngilizce ve Arapça'yı çok iyi derecede konuşan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Fransızca ve Farsça'yı da orta derecede konuşuyor.


İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.


“Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi” serisi içinde Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi, Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi, Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi, Osmanlı Müzik Literatürü Tarihi ve Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi adlı kitapların ve Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi-2 cilt, (Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde) adlı seri kitapların editörü ve ortak yazarı olan İhsanoğlu'nun yayınlarının bazıları Fransızca, Japonca, Boşnakça, Malay ve Kore dillerine tercüme edildi.