CHP'de aday alarmı

ANKARA (ANKA) -Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde CHP'de çok sayıda milletvekilinin belediye başkan adaylığına hazırlandığı kaydedilirken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, adı İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak geçen Kemal Kılıçdaroğlu'nun dışındaki isimlere sıcak bakmadığı belirtildi.

Baykal'ın Kılıçdaroğlu dışındaki isimlere yeşil ışık yakmamasında ise ‘Meclis'teki sandalye sayısının azalması halinde, anayasa değişikliklerinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurmada sıkıntı yaşanabileceği' endişesinin etkili olduğu belirtiliyor. 2009 Mart'ında yapılacak yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını ve aday belirleme çalışmalarını sürdüren CHP'de, adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra belediye başkan adayı olarak başka milletvekillerinin de adı geçiyor.

Reklam
Reklam

Bu isimlerin başında 22 Temmuz seçimlerinde CHP saflarına katılan İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ile İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam yer alıyor. Kulislerde ise CHP lideri Deniz Baykal'ın, Kılıçdaroğlu'nun dışındaki milletvekillerinin belediye başkan adaylığına sıcak bakmadığı konuşuluyor. Baykal'ın Kılıçdaroğlu dışında Kesici ve Susam gibi isimlere vize vermemesinde, halen 98 olan Meclis'teki milletvekili sayısının daha da düşmesi ve başta anayasa değişikliği olmak üzere kritik oylamalarda sıkıntı yaşanabilecek olması endişesinin yattığı kaydediliyor. Baykal'ın Meclis'teki sandalye sayısının düşmesi halinde, olası anayasa değişiklikleri için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için gerekli Meclis'in beşte bir çoğunluğu olan 110 sayısının bulunmasında daha da büyük sıkıntı yaşanacağı ihtimalini de göz önünde bulundurduğu ifade ediliyor. Anayasa değişikliği ve kanunlarla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvurular Anayasa'nın 148 ve 150'nci maddelerinde düzenleniyor. Buna göre anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne, Cumhurbaşkanı ya da Meclis'in beşte biri olan 110 milletvekili başvurabiliyor. Kanun ve kanun hükmünde kararnameler içinse yine Cumhurbaşkanı, iktidar ve Anamuhalefet partisi Meclis grupları ile Meclis'in beşte bir çoğunluğu başvuruda bulunabiliyor. CHP, geçen yasama yılında üniversitelerde türban serbestisini öngören anayasa değişikliği konusunda 13 milletvekiline sahip DSP'nin desteğiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Reklam
Reklam

CHP Genel Başkanı Baykal'a yakın bir kurmay da yönetimin büyük önem verdiği İstanbul için farklı bir strateji uygulanacağını ancak Kılıçdaroğlu dışındaki milletvekillerinin adaylığına sıcak bakılmadığını söyledi. Baykal'ın yakın kurmayı ayrıca "Anayasa Mahkemesi konusunda kritik bir noktadayız, ancak İstanbul'u kazanırsak onun vereceği rüzgarla pek çok milletvekili CHP'ye katılabilir. Bu sayede önümüzdeki dönemde Anayasa Mahkemesi için gerekli olan 110 imzayı bulabiliriz. Kılıçdaroğlu dışında da milletvekillerinden aday göstermeyiz" dedi.