CHP'de "engelleme" AKP'de "sakinlik" taktiği

ANKARA (ANKA)- Meclis, son mesai saatlerini gergin geçiriyor. AKP, Cumhurbaşkanlığı ile genel seçimlerin iki sandıkta aynı anda gerçekleşmesi için gereken tüm yolları deniyor.

CHP, AKP'nin planını engelleme yolunda Genel Kurul çalışmalarını tıkama planı uyguluyor. AKP ise Anayasa değişikliği paketinin ardından, referandum süresini kısaltan yasa teklifini bugün Genel Kurul'dan geçirerek, akşam saatlerinde Köşk'e göndermenin çabası içerisinde. AKP yöneticileri tarafından milletvekillerine, "Genel Kurul'da gerginliğe yol açılmaması ve çalışmaları tıkamamaları konusunda ‘sakinlik' uyarısı yaptı.

Reklam
Reklam

TBMM Genel Kurulu'nda, AKP'nin Genel Kurul gündeminin değiştirilmesine ilişkin önerisi kabul edildi. Kabul edilen öneriye göre, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasını" öngören "referandum" süresini 120 günden 45 güne indiren yasa teklifi görüşülecek.
Gündemin değiştirilmesi ilişkin aleyhte söz alan CHP'li milletvekilleri AKP iktidarı yönetimini eleştirdiler.

İKTİDARIN SİYASİ FANTAZİLERİ

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AKP tarafından verilen "referandum" ile ilgili yasa değişikliği teklifini eleştirdi. Kart şöyle konuştu:
"AKP siyasi kaprisi ve fantezileri uğruna ülke kaotik bir ortama götürülüyor, kaotik ortamı derinleştiren bir basiretsiz iktidar. Anayasa Komisyonu'nda hükümet adına katılan bakan ve komisyon başkanına bu teklifin sıkıntılarını anlattık. Ama, anlamak istemediler. Bu siyasi iktidara hakkını ödetmek gerekir. Siyasi iktidarın gerçek kimliğini kamuoyuna anlatmaya devam edeceğiz. Belki anlarsınız diye sözlerimizi tekrar etmek zorunda kalıyoruz. Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesinin 366 oyla kabul edilmesi bu teklifin geçersiz olduğu anlamına gelir. Sezer'in teklifi bekletmesi ve iade gerekçelerinin dikkate alınmaması da ayrıca bir sıkıntı. Bu yasal düzenleme ile Anayasa değişikliği yürürlüğe girmeden bir değişiklik yapılıyor ve 11. Cumhurbaşkanı seçmeye çalışıyoruz. Bu değişikliğin yürürlüğe girmesi Haziran sonu ya da Temmuz başını bulacak. Bu teklif seçim kanunu değişikliği olduğu için bir yılda uygulanamayacak. TBMM abes ve gaflet ve itirazların yeri değildir."

Reklam
Reklam

TİMSAHIN GÖZYAŞLARI

CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz'de, AKP iktidarına "ilkel" yöntemlerle yönetildiği suçlamasını getirdi. Aksöz, "Sabah kalktığımızda Meclis'te neyin görüşüleceğinden haberimiz olmuyor. Bu Meclis Meclis olalı böyle bir iktidar görmedi. AKP Meclis'i, ‘Kızıldereli kabile işi'gibi yönetiyor. Bu Meclis açıldığı tarihten itibaren görüşeceği konuları bir hafta önce belirler. Bu hep böyle oldu. Buraya milletvekili neyi görüşeceğini bilerek gelir. Size bir örnek vereyim. Timsah gücüne güvenir gelir yemini yer. Sonra ne oldu diye ağlar. Buna da ‘timsahın gözyaşları' denir. AKP çok kötü yönetiliyor. Bunu biz değil, Devlet Bakanınız Abdüllatif Şener söylüyor. Anavatan Partisi'nin kongresine saygı göstermediniz bu gün Meclis topladınız. Nezaketiniz yok" diye konuştu.

KAOTİK ORTAMI İKTİDAR DEĞİL, MUHALEFET YARATTI

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa'da Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ülkeyi kaotik ortama götürenin AKP değil, muhalefet partisi olduğunu savundu. CHP'lilerin eleştirilerine cevap veren Fatsa şöyle konuştu. "Bu Meclis Anayasa'nın bazı maddelerini ile çok önemli bir Anayasa değişikliği yapmıştır. Bu çok önemlidir. Bu Meclis'in kararlılığını ve gündemine olan hakimiyetini gösterir. Bu değişikliğe gitmenin nedeni bir takım yanlışlıkların sonucu buraya gelindi. Ne sistemle oynayan ne de rejimle oynayan bir gayret ortada yok. Sistem tıkanmıştır. TBMM gelinen bu sonuçta sadece Cumhurbaşkanını değil Meclis Başkanını da seçemez hale geldi. Biz yeni bir şey icat etmedik. Biz var olan 1982'den beri uygulamaları anayasal çerçevede işletmek istedik. Ama bundan rahatsız olanları gördük. Eğer bir kaostan bahsedeceksek, kaos budur kaotik ortam budur. Hep söyleniyor, ‘Bu süreç işlenmeyecek, nasıl olsa Anayasa Mahkemesi'ne gidilecek' Bu da Anayasa Mahkemesi ve Cumhurbaşkanı yetkilerine müdahaledir."

Reklam
Reklam

Genel Kurul'da "Polis vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifi görüşmeleri devam ediyor. Ardından AKP'nin kabul edilen grup önerisi, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasını öngören "Referandum" süresini 120 günden 45 güne indiren yasa teklifi görüşülecek.