Ancak, referandum süresinin 120 günden 60 güne indirilmesiyle birlikte yeni bir tartışma başladı.AKP'ye göre referandum temmuz ayında yapılacak.
Paketi Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanan CHP’ye göre de bir yıldan önce halkoylamasına gidilemez.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa’ya göre seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlere uygulanamayacağını belirterek, referandumun 2011 Mayısında yapılabileceğini söyledi. İki ayrı sandığın halkın önüne gelebileceğine işaret eden Okay, şöyle dedi:
“Anayasa’nın 79’uncu maddesinin son fıkrasına göre ve 67’nci maddenin son fıkrası uyarınca referandum süreci 1 yıl sonra olabilir. Bu haliyle referanduma ilişkin değişikliğin 9 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığı göz önüne alınarak referandum 10 Mayıs 2011’de yapılabilir. Bu durumda eğer erken seçim söz konusu olmazsa, AKP sözcülerinin 2011 Mayısında seçim yapılacağına yönelik sözleri göz önünde tutulursa, belki, 2011 Mayısında seçim ve referandum birlikte yapılır. İki ayrı sandıkta halkın önüne gelebilir. Bu zayıf bir ihtimal değil.”
-CHP’NİN HAZIRLIKLARI TAMAM-
Köşk’ten Anayasa değişiklikleri ile ilgili kararın 14 ya da 15 Mayıs tarihinde çıkacağını tahmin eden CHP’li kurmaylar, Cumhurbaşkanı Gül’den sürpriz bir karar beklemiyor. CHP, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için gerekli 110 imza konusunda sıkıntı yaşamayan CHP, başvuru dilekçesine son rötuşları veriyor. Anayasa Mahkemesi’nin yapısını düzenleyen 17. madde ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını düzenleyen 23. maddenin yanı sıra CHP, söz konusu maddelere ilişkin bağlantılı maddelerin de iptalini istemeyi planlıyor.
ANKA