CHP'den 35 milyar YTL'lik ''kriz fonu'' önerisi

İzmir (AA)- CHP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Türkiye'nin bugün geçmiş yıllardaki krizlerden farklı olarak, reel sektörün hem iç hem de dış pazardaki daralmayla karşı karşıya olduğuna işaret ederek, "Bütün bunlar için, bugün piyasaları canlandıracak ciddi bir kriz fonuna ihtiyaç vardır. Kriz fonunun kaynağı da 10 milyar YTL düzeyindeki tutar bütçeden, 25 milyar YTL tutarındaki bölümü de Merkez Bankası rezervlerinden karşılamalıdır" dedi.

Susam, partisinin İzmir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısıyla dünyada yaşanan finansal krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendirdi.Dünyada yaşanan finansal krizin, dünyadaki tüm ülkelerin sistemlerini yeniden gözden geçirmeyi zorunlu kıldığını dile getiren Susam, Türkiye'de hükümetin, krize karşı dün TBMM'de kabul edilen ve yurt dışından kaynağı belirsiz de olsa para girişini sağlamaya yönelik yasal düzenleme dışında hiç bir şey yapmadığını ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Susam, oysa, Türkiye'nin bugün, hem dünyadaki finansal krizin etkilerini, hem de 2001 krizinden bu yana reel sektörde doğru alınmayan kararların yarattığı ekonomik krizi yaşadığını iddia ederek, şunları kaydetti:"Yani Türkiye'de hem finansal krizin etkileri yaşanmaktadır hem de ekonomik krizin etkileri devam etmektedir. Bu kriz Türkiye'yi teğet geçmemiştir, tam tersine delip geçiyor. Bakınız sadece İzmir'de son haftada 5 bin kişi işten çıkarılırken, Türkiye'de Adıyaman'da, Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta, Kayseri'de Denizli'de, Bursa'da, Çorlu'da, İstanbul'da her gün fabrikalar kapanıyor, insanlar işsiz kalıyor. Geçmişte krizler olduğunda, 2001 krizinde Türkiye'de iç talep daraldığında, firmalar dışa dönük bir çalışma yapıp ihracatlarını artırmaya çalışıp iç pazardaki daralmayı dışardan karşılamaya çalışıyorlardı. Oysa,
Türkiye'de bugün geçmiş krizlerden farklı olarak hem iç pazarda hem de dışarıda ciddi bir şekilde talep daralması vardır."

-Memur ve işçi ücretleri artırılsın-
Bu talep daralmasıyla birlikte Türkiye'nin bugün geçmişten farklı olarak ikili bir sıkışma içinde olduğunu belirten Susam, yüksek cari açık miktarı da dikkate alındığında Türkiye'nin işinin çok daha zor olduğunu söyledi.Susam, hükümetin artık "teğet geçti" söyleminden uzaklaşarak krizin nedenleri ve çözümü için acilen harekete geçmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Hükümete öneriyoruz, acilen piyasada iç tüketimi canlandıracak tedbirler alınız. Yani işçinin, memurun gelir düzeyini artırın. Özellikle kamu çalışanlarının gelir düzeyini artırın, fabrikalarda iş verenin çalıştırdıkları işçiler üzerindeki maliyetleri düşürün. Onları bu maliyetleri karşılayabilmesi için teşvik edin, destek verin. Köylünün üretim yapması için köylüye destek verin.

Reklam
Reklam

Bütün bunlar için, bugün piyasaları canlandıracak ciddi bir kriz fonuna ihtiyaç vardır. Hükümetin acilen bir kriz fonu oluşturmasını istiyoruz. Kriz fonunun kaynağı da 10 milyar YTL düzeyindeki tutar bütçeden, 25 milyar YTL tutarındaki bölümü de Merkez Bankası rezervlerinden karşılamalıdır. Yıllardır Türkiye'nin çok düşük risklere karşı kullanmış olduğu rezervleri, bugün bu kriz fonu için kullanılmalıdır."