CHP'den AKP'ye "zırvaladılar" tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Cumhurbaşkanı Sezer'in referandum süresini 45 güne düşüren yasal düzenlemeyi yeniden görüşülmesi için TBMM'ye iade etmesinin beklenilen bir süreç olduğunu söyledi. AKP'nin böyle bir sonucun ortaya çıkacağını bilmesine rağmen Meclis ve kamuoyunun aylarca oyalandığını ileri süren Özyürek, tepkisini "zırvaladılar" diyerek gösterdi.

Mustafa Özyürek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasal düzenlemeyi Meclis'e iade etmesine ilişkin ANKA'ya değerlendirmelerde bulundu. Özyürek, Sezer'in iade kararının beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, AKP'nin Meclis'te Cumhurbaşkanı seçimini sağlayamayınca "öyleyse ben de halka seçtiririm" anlayışıyla konuyu gündeme aldığını söyledi. Söz konusu çalışmanın hiçbir alt yapısı hazırlanmadan ortaya atıldığını ileri süren Özyürek, değişikliğin Türkiye'nin gerçeklerine uygun olmadığını savundu.

Reklam
Reklam

"YENİ CUMHURBAŞKANINI YENİ MECLİS SEÇECEK"

Yeni Cumhurbaşkanı'nın yeni Meclis tarafından seçileceğine işaret eden Özyürek, "Bizim CHP olarak uzun süreden beri söylediğimiz buydu. Şimdi bu fırsat doğmuştur" dedi. Özyürek şöyle konuştu:

"Anadolu'da bir söz vardır. ‘zırva tevil götürmez' diye. Zırvaladılar. Meclis'i ve kamuoyunu aylarca oyaladılar, işgal ettiler. Ama sonunda olması gereken noktaya gelindi. Yeni Meclis'in yeni Cumhurbaşkanını seçmesi en doğru yoldur."

"SÜREÇ İŞLETİLMEMELİ"

CHP Konya Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart ise AKP'nin "öngörüsüz ve sorumsuz tavrının" Cumhurbaşkanı Sezer'in veto kararıyla bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti. Kart, gelinen süreçte referandum sürecinin Ekim-Kasım 2007'ye sarkacağından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) referandum sürecini başlatmaması gerektiğini ifade etti. Referandum sürecinin, yeni yasama dönemine denk geleceği için kadük kalacağına işaret eden Kart, "Bu durumda YSK'nın artık bu konuda çalışma yapmaması gerekir. YSK, uygulanması mümkün olmayan bu çalışma ile meşgul olmaması gerekir. 23'üncü Dönem başlayacağı için yürürlüğü girmeyecek bir anayasal süreç söz konusudur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ANKA