CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

Ankara - CHP, stopajın yabancı yatırımcılar için kaldırılmasını öngören Kanun ile yükseköğretim kurumlarına atanabilmek için yapılan sınavın usul ve esaslarının bakanlar kurulunca belirlenmesine olanak tanıyan Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine iki ayrı dava açtı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Yükseköğretim Kurumları öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya naklen atanabilmek için (doktora yapanlar hariç) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak merkezi sınavda ve bu sınavı müteakip yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavında başarılı olma şansı getirildiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Maddede ayrıca bu sınavın yapılması ve sınavda başarılı sayılmak için gerekli puanların ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasların belirlenmesinin, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) teklifi üzerine Bakanlar Kuruluna verildiğini belirten Anadol, bu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Yasayla yapılması gereken düzenlemelerin bir yönetmelikle BakanlarKuruluna verilerek Anayasa'daki sistemin bozulduğunu ve YÖK'ün devreden çıkarıldığını ileri süren Anadol, bu nedenle Kanun'un ilgili maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini anlattı.

Anadol ayrıca stopajın, yabancı yatırımcılar için kaldırılmasını, yerli yatırımcılar için ise yüzde 10'a çekilmesini öngören 5527 sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un ilgili maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini bildirdi. Yerli ve yabancı ayrımı yapılmaksızın daha önce tüm yatırımcılara yüzde 15 oranında stopaj uygulandığını anımsatan Anadol, söz konusu değişiklikle yabancı yatırımcılara vergi muafiyeti getirildiğini söyledi. Bunun çok büyük bir haksızlık ve yabancı yatırımcıları himaye eden bir adaletsizlik olduğunu ifade eden Anadol, bu nedenle Kanun'un 1. maddesinin (a) bendi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na eklenen "Dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için bu oran yüzde 0 olarak uygulanır" şeklindeki cümlenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması
için dava açtıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam