CHP'den "asgari ücret" eleştirisi

ANKARA (İHA) - CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, asgari ücrete ve emekli maaşlarına yapılan zamların yetersiz olduğunu belirterek, "Asgari ücretlilerin ve emeklilerin üzerinden Tayyip Erdoğan tsunamisi geçmiştir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Koç, bugün TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan'ın dün TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde ağdalı bir üslupla, yarısı içi boş bir konuşma yaparak hükümetin görüşlerini dile getirdiğini söyleyen Koç, Başbakanın zaman zaman Noel Babalığa da soyunduğunu öne sürdü. Erdoğan'ın çantasında emeğiyle yaşam savaşı verenler için sürprizler taşıdığını belirten Koç, "Başbakan önce umut dağıtıyor, sürprizler vaat ediyor. Sonra sürprizler çıkıyor. Sürpriz yumurtanın içinden asgari ücretliye 350 milyon lira çıkıyor" diye konuştu. Türkiye'de bugün milyonlarca insanın açlık sınırı altında yaşadığına işaret eden Koç, 350 milyon lira asgari ücretin işvereni bile sevindirmediğini, işverenin bu rakamı yetersiz bulduğunu kaydetti. Başbakanın kendi gerçekleriyle kendi grubunu ve Türkiye'yi kandırmaya ve avutmaya devam ettiğini söyleyen Koç, görüşme talep eden emekli dernek temsilcilerine ilgili bakanlar tarafından randevu verilmediğini ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Koç, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2005 yılında ortalama yüzde 12.4 oranında zam yapılacağının, Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından açıklandığını hatırlatarak, yapılacak zammın gerçekte yüzde 12.4 değil, yüzde 9.3 olduğunu savundu. Koç yanlış hesap yapılarak milyonlarca emekliyle alay edilircesine zam oranlarının yanlış açıklandığını söyledi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2005 yılında ortalama 450 milyon lira ücret alacaklarına dikkat çeken Koç, açlık sınırının 514 milyon lira olması halinde bu insanlarının ailelerini geçindirmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

"ÜCRETLİLERİN ÜZERİNDEN ERDOĞAN TSUNAMİSİ GEÇMİŞTİR" Başbakan Erdoğan'ın, 'gezici vaiz' üslubuyla yaptığını öne sürdüğü bütçe konuşmasında, gelir adaletsizliği konusunda nispi iyileşmeler sağlandığını söylediğini anlatan Koç, sessiz milyonların alay edilmeyi hak etmediklerini ifade etti. Alım gücünde sağlanan artışın kredi kartlarıyla taksit atlatılarak gerçekleştiğini bildiren Koç, Başbakan Erdoğan'a, "Bulunduğun sırça köşklerden, fildişi kulelerden lütfen in" çağrısı yaptı. Tablonun çok açık olduğunu belirten Koç şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Ücretlilerin üzerinden Tayyip Erdoğan tsunamisi geçmiştir. Emeklilerin üzeniden Tayyip Erdoğan tsunamisi geçmiştir. Başbakan etrafındakilerin pohpohlamasıyla o kadar gerçek dışı konuşuyor ki, somut veriler karşısında da soyut verilerle konuşma üslubunu sürdürüyor."

Yurt dışında din sömürüsü yaparak para toplayan holdinglerin mağdur ettiği vatandaşların bugün Mecliste olduğunu kaydeden Koç, bu holdingler hakkında bugüne kadar hiçbir işlem yapılmamasını eleştirdi. İktidarın 'benim hırsızım iyidir' mantığıyla hareket ettiğini iddia eden Koç, Ocak ayındaki ilk denetim gününde, konunun Meclis gündemine alınmasını talep edeceklerini ve bir araştırma komisyonu kurulması önerisini getireceklerini açıkladı.

Açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Koç, bazı milletvekillerinin 6.5 milyar lira olan milletvekili maaşının artırılmasını istediklerinin hatırlatılması üzerine bu konuda kendi şahsi görüşlerini açıklayabileceğini belirtti. Milletvekillerinin kimsenin kucağında oturarak, kimsenin ipoteğinde ve sponsorluğunda yasama görevi yapmamaları gerektiğini söyleyen Koç, görevleri itibariyle çok farklı harcama kalemleri bulunduğunu dile getirdi. Maddi açıdan mahkum olan bir milletvekilinin yasama görevini bağımsız olarak yapamayacağını savunan Koç, bu konunun siyasi iktidarın tasarrufunda olduğunu, bu nedenle CHP'nin hiçbir yorum yapmayacağını bildirdi. Koç, iktidarın bu konuda da CHP'nin arkasına sığınma yolunu izlediğini öne sürerek, 368 milletvekilinin adım atmak için CHP'yi beklediklerini ifade etti. Koç, "Milletvekilleri bağımsız olmalı. Kimsenin ipoteğinde olmamalı. Yasama görevini tam bağımsız yapabilmeleri için belli bir güce sahip olmalı. Bir milletvekili ayda 4 defa seçim bölgesine gidiyor. Onu değerlendirmek için milletvekili olmak lazım" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam