Topuz Anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin eşit koşullarda tartışacağı uygun bir ortamın yaratılması gerektiğini belirterek, “Anayasa değişikliği için zor bile olsa, kaosu aşabilmek için, eğer kafamızda bir art niyet yoksa, masaya eşit koşullarda oturarak, mutabık kalınan konuları Meclise taşıyarak, Anayasa değişikliği paketi müzakereye açılabilir” diye konuştu.
Topuz, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Anayasa değişikliği teklifini değerlendirdi. Anayasa değişikliği teklifinin halkoylamasına götürülmesi halinde ciddi sorun yaşanacağı kanaati taşıdığını ifade eden Topuz halk oylamasında nitelikli çoğunluk aranmadığını, geçerli oyların yarıdan 1 fazlasıyla kanunun kabul edildiğini hatırlattı. Anayasa değişikliklerinde Meclis’te üçte iki nitelikli çoğunluk arandığına da dikkat çeken Topuz, AKP’nin teklifinin ise dayatma olduğunu kaydetti. Çelişkili ortamlarda birbirinden uzaklaşmış siyasi partilerin bir araya gelmesi için uygun ortam yaratılması gerektiğine işaret eden Topuz, şunları söyledi:
“Öyle bir uzlaşma ortamı hazırlayacağız ki, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin tamamı, eşit koşullarda ve eşit hakka sahip olarak tartışma yapma ve öneri sunma hakkına sahip olacak. O uzlaşma masasına iktidar partisi, Meclisteki çoğunluğundan güç alarak oturursa uzlaşma olmaz. 'Mutabakata vardığımız konuları Anayasa değişikliği haline getirerek Meclise sunacağız, mutabakata varmadığımız konuları da Meclise getirmeme garantisini size vererek, buyurun gelin uzlaşalım' diyorsanız, bu çok anlaşılabilir bir şeydir ve çok uygun bir uzlaşma ortamıdır. Anayasa değişikliği için zor bile olsa, kaosu aşabilmek için, eğer kafamızda bir art niyet yoksa, kendi dediğimde ısrar edeceğim gibi bir yaklaşım söz konusu değilse, masaya eşit koşullarda oturarak, mutabık kalınan konuları Meclise taşıyarak, Anayasa değişikliği paketi müzakereye açılabilinir. Mecliste grubu bulunan 4 partinin genel başkanlarının, bu anlayışa evet demesiyle, bu mümkündür.”
-TOPUZ’DAN 4 ÖNERİ-
Topuz, basın toplantısında, seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesi önerisinde de bulundu. Barajın istikrar için getirildiğini ancak temsilde adaletin istikrardan önemli olduğunu vurgulayan Topuz, diğer 3 önerisini ise “siyasi partilerin iç işleyişinin demokratikleştirilmesi, milletvekillerinin ön seçimle belirlenmesi, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması” şeklinde sıraladı.
ANKA