CHP, 5272 sayılı Belediye Kanunu'nun şekil yönünden Anayasa'ya aykırılığını ileri sürerek iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
CHP TBMM Grup Başkanvekili Ali Topuz, iptal başvurusunu Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri'ne verdikten sonra yaptığı açıklamada, söz konusu yasanın son oylamasının yapılmadığını, Anayasa'nın öngördüğü "son oylamada gerekli çoğunlukla kabul" koşulunun gerçekleşmediğini savundu.
Bu nedenle söz konusu kanunun hukuken varlık kazanamamış olduğunu ifade eden Topuz, yasanın oylamasında 375 oy kullanıldığını, 327 kabul ve 48 ret oyu çıktığının açıklandığını belirtti. Oylamanın ardından verilen aradan sonra birleşimi yöneten başkanın 4. geçici maddenin yasaya eklenmesine ilişkin önergenin oylama sonuçlarına yapılan itirazlar üzerine 7 mükerrer kabul oyunun belirlendiğini anımsatan Topuz, şöyle devam etti:
"Bu nedenle 4. geçici maddenin 323 kabul oyu aldığı için reddedildiğini, dolayısıyla reddedilen yeni 4. geçici maddenin kanun metninden çıkarılıp diğer geçici maddelerin buna göre teselsül ettirildiğini ve son oylamada nitelikli çoğunluk arama zorunluluğu kalmadığından, yapılmış olan açık oylama sonucuna göre kanunun kabul edildiği ve kanunlaştığı açıklanmıştır.
Bu durumda 4. geçici maddeyi içeren kanun metninin tümü hakkında yapılmış olan oylama, 4. geçici maddeyi içermeyen metin içinde, son oylama (tümü üzerinde oylama) olarak kabul edildiği gibi nitelikli çoğunluk aranacağı belirtildiği halde nitelikli çoğunluk da sağlanamamıştır."