ANKARA, Hamzaçebi, araştırma önergesinde şöyle konuştu:
"Çocuk işçiliği" ile çalışan çocukların yoksulluk döngüsünden kurtulmasının en önemli yolu olan eğitim alma hakkına erişmelerine de engel olduğunu anlatırken "DİSK Araştırma Enstitüsü'nün Nisan 2013'te yayınladığı Çocuk İşçiliği Raporu'na göre, 30.03.2012 tarihinde TBMM'de kabul edilerek yasalaşan "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile yapılan değişiklikle ortaokulun bitiş yaşı ile bağlantılı olarak çocuk işçilik yaşı fiilen 13'e düşmüştür. TÜİK'in 2012 Suriyeli çocukların da Türkiye'de iş gücüne katıldığını söyleyen Hamzaçebi, TÜİK verilerine göre 2006 yılına kadar azalma eğiliminde olan çocuk işçi sayısının, 2006 yılından sonra özellikle tarım kesiminde tekrar artmaya başladığını bildirirken şöyle devam etti:
"2006 yılında tarım sektöründe çalıştırılan çocuk sayısı 326 binh iken, bu sayı 2012 yılında 399 bine yükselmiştir. UNICEF kaynaklarına göre bu artışın en önemli nedenleri yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bununla beraber, TÜİK'in 2012 istatistiklerine dayanak oluşturan anket, önceki yıllarda olduğu gibi, yine Hane halkı İşgücü Anketi ile birlikte Ekim, Kasım ve Aralık aylarında uygulanmıştır. Anketin uygulandığı dönemin, mevsimlik tarım işçisi ailelerin memleketlerine döndüğü dönemi kapsadığı dikkate alındığında yukarıda verilen rakamların gerçek çocuk işçi sayısını yansıtmadığı ve çocuk işçi sayısının çok daha fazla olduğu açıktır. AFAD ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yapılan açıklamaya göre, son yıllarda Suriye'den gelen mültecilerin yarısı çocuk olup, çoğunluğu 11 yaşın altındadır. Suriyeli çocukların da Türkiye'de iş gücüne katıldığı, hatta ILO tarafından çocuk işçiliğinin en kötü üç biçimi olarak belirlenen sektörlerde çalıştıkları görülmektedir."
Çocuk işçilerin aile hekimleri tarafından izlenememekte ve aşılarının yapılamadığını vurgulayan Hamzaçebi şu ifadelere yer verdi:
"Çocuk işçiliği konusunda önemli bir sorun da sağlık alanındadır. Çocuk işçiler yetişkinlerle aynı koşullarda çalıştıklarından yetişkinlerin karşılaştığı tüm risklerle karşı karşıyadır. Vücutları, zihinleri ve tecrübeleri yeterli olmadığından yetişkinlere göre daha fazla risk altındadırlar. Bunun yanı sıra özellikle mevsimlik tarım işlerinde çalışan çocuklar aileleriyle sürekli yer değiştirdiklerinden, aile hekimleri tarafından izlenememekte, aşıları zamanında ve tam olarak yapılamamakta, sağlık sorunu yaşadıklarında sağlık kurumlarına erişimlerinde sıkıntı yaşanmaktadır. Bu bağlamda, çocuk işçiliğinin ülkemizde önemli bir sorun olarak devam ettiği ve geleceğimiz olan çocuklarımızın temel hak ve ihtiyaçlarından daha fazla mahrum kalmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği açıktır."
Hamzaçebi, Meclis'e sunduğu çocuk işçiliği ile ilgili Meclis Araştırma Önergesinde, Türkiye'de yabancı uyruklular dahil, çocuk işçilerin sayılarının belirlenmesi ve güvenilir veri tabanı oluşturulması, çocuk işçilerin çalışma alanları ile çocuk işçiliğinin nedenlerinin belirlenmesini istedi. Hamzaçebi, soru önergesinin son bölümünde şöyle dedi:
"Çocuk işçiliği istismarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ile denetim yöntemlerinin belirlenmesi, işgücüne katılan çocukların sağlık sistemine erişimine ilişkin sorunların araştırılması, okula devam durumları ile okula devamlarının sağlanması için izlenecek yolların araştırılması, mevzuatın eksik ve/veya uygulanmayan yönlerinin tespit edilmesi ve imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelerin uygulanması için gerekli yasal düzenlemelerin belirlenmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çocuk haklarının korunması konularında alınması gereken tedbirlerin tespiti amacıyla, Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz