CHP'den "Evren'in adı silinsin" teklifi

CHP'li üyelerce verilen önergede, 12 Eylül askeri müdahalesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in adının okullar, caddeler ve meydanlardan silinmesi istendi.

İSTANBUL (A.A) - İstanbul İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyelerince verilen önergede, 12 Eylül askeri müdahalesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in adının okullar, caddeler ve meydanlardan silinmesi istendi.

İl Genel Meclisinin eylül ayı toplantısında komisyon raporları ve tekliflerin görüşülmesinin ardından meclis üyeleri tarafından verilen önergeler ele alındı.

İl Genel Meclisinin CHP'li üyeleri Zeynel Avcı, Ali Özcan, Şahin Çağlar, Meryem Karaçay ve Adem Çekem tarafından başkanlığa verilen ve 116 kişiden oluşan CHP grubunun da imza verdiği yazılı önergede, "12 Eylül 1980 askeri darbesinin ülke tarihinde unutulmaz acılar, işkenceler ve insanlık dışı uygulamalarıyla derin yaralar açtığı ve ülke yönetimini ele geçiren darbecilerin, demokrasiyi kesintiye uğratarak, insan hakkı ihlalleri, yasa dışı uygulamalar ve baskılarla halka hak etmedikleri bir zulüm süreci yaşattığı" ifade edildi.Önergede, şu görüşlere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Çağımız dünyasında bu tür uygulamalara maruz kalmış ülkeler, kendilerine acılar yaşatan darbecilerin adlarının ülkelerinde bir daha anılmamak üzere silinmesi için azami gayret göstermişlerdir. Ülkemizde ise hala 12 Eylül darbesinin başaktörü Kenan Evren'in adı okullarımızda, caddelerimizde, meydanlarımızda büyük bir demokrasi ayıbı olarak yaşatılmaktadır. Adı anılan kişinin adının kamu alanlarından silinerek, bu ayıba bir son verilmesi, İstanbul halkına yapacağımız önemli bir hizmet olacaktır. Bu konuyla ilgili İzmir İl Genel Meclisinin tüm siyasi partilere mensup üyelerinin oy birliğiyle aldıkları kararı ilişikte sunuyoruz. İstanbul İl Genel Meclisinin de bu tür bir karar alarak tarihe not düşeceği beklentisi taşıyor, gereğinin yapılmasını talep ediyoruz."

Önerge üzerine söz alan AK Partili üye Hüseyin Yürük de, "Türk demokrasisini kesintiye uğratan askeri darbenin sadece 12 Eylülde yapılmadığını, 27 Mayıs 1960 darbesi, 12 Mart 1970 muhtırası ve 28 Şubat 2007 postmodern darbesinin de Türk demokrasisini kesintiye uğrattığını" belirterek, teklifin bu 4 dönemi kapsayacak şekilde oylanmasını önerdi.

Reklam
Reklam

Yazılı ve sözlü önergeler, hangi ismin hangi kamu alanına verildiği konusunda çalışmaların yapılması ve ondan sonra İl Genel Meclisinde karar alınması için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine sunulmak üzere oy birliğiyle kabul edildi.

Anahtar Kelimeler: