CHP'den hem sitem hem destek

“İyi bir vurgulama yapmış sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın”

ANKARA (ANKA) -CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Zafer Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda Kürt açılımına ilişkin ifadelerini “İyi bir vurgulama yapmış sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın” şeklinde değerlendirdi. Anadol, Washington’da Nisan ayında Atlantik Konseyi’nin Kürt açılımına ilişkin toplantısı konusunda Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen “Türkiye’den kimsenin katılmadığı”yönündeki açıklamalarını eleştirerek “Türkiye ve Kuzey Irak’tan 14 kişi katılmış. Hükümetten açıklama yapmasını istiyorum; bu 14 kişi kim? Katılmadık demekle olmaz.” diye konuştu. Anadol, hükümetin HSYK ile ilgili yasayı değişikliğini gündeme getirecek olmasını “Bu yılbaşından evvel yargıyı tümüyle ele geçirme çabasıdır” sözleriyle değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Anadol Meclis’te düzenlediği "Çevre katliamı” konulu basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Anadol bir soru üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Zafer Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda yer alan Kürt açılımıyla ilgili ifadelerini “Türkiye devletinin bölünmez bir bütün olduğu, dilinin Türkçe olduğu anayasada var. Bunu tekrar etmişler, iyi bir vurgulama yapmış sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki MGK bildirisine de bunlar yansısın. Terörle mücadeledeki kararlılık her MGK bildirisinde yer alıyordu son MGK bildirisinde bu yok. Gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın” dedi.

-“HÜKÜMET KATILANLARI AÇIKLASIN”-

Anadol, Atlantik Konseyi tarafından Washington’da yapılan ve “PKK’ya genel af” önerisi getirilen toplantıya ilişkin bir soru üzerine ise şöyle konuştu:

“Bu toplantı Nisan ayı içinde yapılmış, finanse eden devlet Norveç. Bu toplantıya Norveç’in Washington’daki büyükelçisi katılmış, ABD ve İngiltere’nin Ankara’da görev yapan eski büyükelçileri katılmış, Türkiye ve Kuzey Irak’tan da 14 kişi katılmış. Hükümetten açıklama yapmasını istiyorum; bu 14 kişi kim? Katılmadık demekle olmaz. Katılanların görevleri nedir? Türkiye ile ilgili konuşmalar yapılacak, gıyabımızda formüller, çözümler üretilecek, bu ulusal onurumuzu da zedeleyen bir şeydir. Hükümet ortaya çıkmasa konuşmayacaktı . Çok kötü sözcükler kullanarak, küfürler ederek yürütülen bu polemik Türkiye’ye yarar sağlamaz. İnsan sinirlenebilir ama politikada diline hakim olması, düzeyi düşürmemesi lazım.”

Reklam
Reklam

Anadol, Amerikan Büyükelçisi’nin Kürt açılımının bir Türk projesi olduğuna ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine “Washington’da bir toplantı yapıldığı ortada iken buna Türk projesi demek inandırıcı değildir. Ben inanmıyorum.”dedi.

-“YARGIYI TÜMÜYLE ELEGEÇİRME ÇABASIDIR”-

Anadol, hükümetin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’yla ilgili yasa hazırlığı içinde olduğunun hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

“AKP Kürt açılımıyla ilgili projesini açıklamadan, ne yapacağını söylemeden bizi ortak etmek istiyor, her fırsatta gelin konuşalım diyor. Ama HSYK ile ilgili konu Bakanlar Kurulu’nda müzakere ediliyor. CHP’ye ne düşünüyorsun diyen yok. HSYK anayasal bir kurum. Bunun için yasayı değil anayasayı değiştirmek lazım. Cemil Çiçek dün yaptığı açıklama ile kamuoyunu yanılttı. Bu yılbaşından evvel yargıyı tümüyle ele geçirme çabasıdır. Bu da bir cambaza bak olayıdır. AKP iktidarının hedefi ortaya çıkmıştır, hedefi kuvvetler ayrılığıdır. Yasama tahakküm altına alınmıştır şimdi yargıyı tahakküm altına alma çabası var.” (ANKA)

Reklam
Reklam