CHP'den hükümete AB eleştirisi

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, hükümetin, AİHM'in türban kararından sonra AB'ye ilgisini ve hevesini yitirdiğini öne sürdü.

Öymen yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin AB üyeliğine ilgisinin ve hevesinin kaybolduğunu savundu. Öymen, "Hükümet ya tam üyelik sürecinin zorluğunu gördüğü için veya türban konusunda AİHM'in kararından sonra Avrupa'dan beklentilerinin karşılanamayacağı için AB üyeliği meselesini neredeyse tamamen ülkenin gündeminden çıkarmıştır" dedi. Hükümetin, Türkiye'yi Atatürk'ün temellerini attığı laik, demokratik devlet yapısından uzaklaştırıp bir İslam devleti haline getirme yolunda adımlar attığını iddia eden Öymen, AB yolunda AK Parti ile yürünemeyeceğini iddia etti.

Reklam
Reklam

Ülke içindeki eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini belirten Öymen, Türkiye'nin batısında kişi başına düşen milli gelirin Yunanistan ve Portekiz gibi AB ülkelerinin, doğusunun ise Bangladeş düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Öymen açıklamasında AB Komisyonu'nun Türkiye hakkında şu eleştirilerine de yer verdi:
"Türkiye hükümeti giderek daha fazla geçici görevlendirme yapıyor, Cumhurbaşkanının reddettiği insanlar geçici görevle üst düzeylere tayin ediliyor. Türkiye'de yolsuzluk ciddi sorun olmaya devam ediyor. Milletvekili dokunulmazlığına ilişkin hiç bir gelişme kaydedilmemiştir. Yargısız infazlar artmıştır. Alevi topluluğunun ibadet yerleri tanınmıyor, Süryani ve Keldani din adamlarının görev yapmasına izin verilmiyor".