CHP'den işkencenin önlenmesi için araştırma istemi

Ankara (AA)- CHP, polisin uyguladığı şiddetin nedenleri ile işkence, kötü muamele ve orantısız güç kullanımına karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, emniyet birimlerinin, görevleri sırasında uyguladıkları kötü muamele, işkence ve orantısız güç kullanımı nedeniyle sıkıntılar yaşandığı, en temel hak olan yaşam hakkının ihlal edildiği ifade edildi. Yasalar ve uluslararası sözleşmelerdeki düzenlemelere rağmen, polisin uyguladığı şiddette son yıllarda artış görüldüğü belirtilen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Polisin huzur ve emniyeti tesis etmek adına yaptığı davranışlar, vatandaşların yaşam hakkının ihlal edilmesi sonucuna neden olmaktadır. Bu olumsuz durum, toplum içerisinde bir güvensizlik ve korku ortamı oluşturmaktadır. Diğer taraftan, polisin kendine olan güvenini sarsmakta, zanlıları kontrol altına almada etkinliği azaltmaktadır.
Emniyetin nitelik ve kalitesini geliştirmek, gelişen ve değişen teknolojiden yararlanmak gerekir. Emniyette görev yapanların özlük hakları, uzun çalışma saatleri ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Dünyada polisin, sahip olduğu yetkileri ve donanımı kullanacağı alanlarla ilgili görevlere başlamadan önce aldığı eğitimler incelenmeli ve benzer eğitimlerin ülkemizde de verilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarının oluşturulması gerekmektedir."