CHP'den kriz için emeklilik formülü

CHP ekonomik kriz için yeni önlem içeren kanun teklifini TBMM'ye sundu.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarılan ve emekli olmak için prim gün sayılarını doldurmalarına rağmen yaş haddinden emekli olamayanlara bir defaya mahsus olmak üzere emeklilik hakkı tanınmasını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Sosyal Sigortalar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifine göre 1 Ekim 2007 ile 1 Ekim 2009 tarihleri arasında ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarılan, bu tarihler arasında toplam altı ay herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan ve emekli olmak için prim gün sayılarını doldurmalarına rağmen yaş haddinden emekli olamayan sigortalılar, Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 81'nci maddesinde belirtilen yaş hadlerine bakılmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere emekli olabilecekler. Kanun teklifinin gerekçesinde TÜİK'in açıklamalarına göre bir önceki yılın aynı dönemine göre istihdamın 85 bin kişi azalarak 19 milyon 864 binden 19 milyon 779 bine gerilediği, işsiz sayısının da 1 milyon 125 bin kişi artarak 2 milyon 677 binden 3 milyon 802 bine çıktığı kaydedildi. Gerekçede şöyle denildi:
"Öyle zor durumda olanlar var ki yaşları ilerlemiş olmasına rağmen 1999 öncesi kanunlara göre emekliliklerini hak ettikleri halde işsiz kalanlar var.

Reklam
Reklam

Bu kanun değişikliği teklifi, ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarılan, yaşları ilerlemiş olduğu için yeni iş bulma umutları olmayan, emekli olmak için prim gün sayılarını doldurdukları halde yaş haddinden emekli olamayan sigortalılarımızın, bir defaya mahsus olmak üzere emekli olmalarına imkan sağlamak amacıyla hazırlanmıştır."

-ÖĞRENCİLERİN KREDİ BORCU YENİDEN HESAPLANSIN TEKLİFİ- CHP'li Tüzün, Meclis Başkanlığı'na sunduğu bir başka kanun teklifinde de Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununda değişiklik öngördü. Buna göre, Yüksek öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresinin bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar öğrenim kredisi verilen miktarlara, faiz uygulanmaksızın tespit edilecek. Öğrenim kredilerinin kesildiği tarihten geri ödemenin başladığı tarihe kadar geçen sürede, TÜİK'in ilan ettiği TÜFE artışlarının yarısı uygulanacak. Öğrencinin kredi borcunun ödemesi, borçlunun Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkilendirildiği tarihten itibaren başlayacak. Borçlu isteği halinde bu süreyi daha önce de başlatabilecek. Öğrenim kredisi borç faizleri de yeniden hesaplanacak.

Reklam
Reklam

ANKA