CHP'den kronik hastalıklar için önerge

CHP'li Şeker, kronik hastalıkların tedavisinde yaşanan sorunların belirlenmesi, etkili ve verimli bir tedavi yönetim modelinin oluşturulması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2011 yılı Bulaşıcı Olmayan (Kronik) Hastalıklar Raporu'na göre, 2008 yılında tüm dünyada gerçekleşen 57 milyon ölümün yüzde 63'ünün nedeninin kronik hastalıklar olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Diğer bir deyişle, tüm dünyada 36 milyon insan kalp-damar rahatsızlığı, kanser, solunum sistemi bozukluğu, diyabet gibi kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlerin 9 milyondan fazlası ise 60 yaş altında gerçekleşmiştir.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı'nın "Türkiye hastalık yükü' çalışmasına göre, ülkemizde 2004 yılındaki toplam ölümlerin yüzde 79'u kronik hastalıklara bağlı iken, DSÖ'nün Kronik Hastalıklar Raporu'na göre bu oran 2008 yılında yüzde 85'e yükselmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2011 yılına ait "Sağlık sorunları ve faaliyet güçlükleri yaşayanların işgücü durumu araştırma sonuçları'na göre ise 15 yaş ve üzerinde kronik hastalığı olan kişi sayısı 20 milyona yaklaşmıştır."

Önergenin gerekçesinde ölüm nedenlerinin başında kronik hastalıkların gelmesine ve neredeyse nüfusun üçte birinin kronik hastalığı bulunmasına karşın, Türkiye'de kronik hastalıkların erken safhada tanısı konulamadığı, tanısı konan hastalarda da yeterli tedavi yapılamadığı iddia edildi.

ANKA