CHP’den “model ortaklık” tepkisi

Oran, “Hükümetin öncelikli görevi Türkiye’nin çıkarlarını korumaktır, yoksa kim önce bacak bacak üstüne atacak yarışı yapıp, ilişkileri bir televizyon şovu haline getirmek değil” dedi.

ANKARA (ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Model ortaklık” sözlerine, “Model ortaklık da herhangi bir ortaklık gibi taraflara müşterek fayda sağlamak zorundadır. Bugün geldiğimiz nokta taşeronluk ise yarın varacağımız nokta uşaklık olabilir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinde gündeme gelen “Model ortaklık” söyleminin ilk kez ABD Başkanı Barack Obama’nın Nisan 2009’da TBMM’de yaptığı konuşmada dile getirildiğini anımsattı. Oran, şöyle dedi:

Reklam
Reklam

“2002 yılında ABD ile ticaretten 257 milyon dolar kazanç sağlarken bugün 8 milyar 549 milyon dolar zarar ediyoruz. Pekiyi o zaman sormak gerekmez mi bu nasıl bir ortaklık ki bizi 8 yılda 8,8 milyar dolar zarar eder hale getirdi?”

-“TÜRKİYE ABD’NİN TAŞERONU MU?”-

“Türkiye ABD’nin taşeronu mu” sorusunu yönelten Oran, “Bugün ABD Türkiye’den para kazanıyor, güvenliğini sağlıyor, Türkiye eliyle Ortadoğu bölgesindeki politikalarını hayata geçiriyor, ancak Türkiye bütün bunlardan hiçbir fayda sağlamıyor. Bugün geldiğimiz nokta taşeronluk ise yarın varacağımız nokta uşaklık olabilir. AKP Hükümeti ilişkileri Türkiye’nin fayda sağlayacağı bir hale getirmeli. Hükümetin öncelikli görevi Türkiye’nin çıkarlarını korumaktır, yoksa kim önce bacak bacak üstüne atacak yarışı yapıp, ilişkileri bir televizyon şovu haline getirmek değil” dedi.

ANKA