Chp’den Şanlıurfa Cezaevi Raporu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Gaziantep Milletvekili...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’den oluşan heyet tarafından Şanlıurfa Cezaevi’nde 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan olay sonrasında yapılan inceleme ile ilgili rapor açıklandı.

Milletvekili Veli Ağbaba tarafından açıklanan raporda, "Hapishaneyle ilgili tespit edilen ve olaylara zemin hazırlayan unsurlar şöyledir" denilerek, şu ifadelere yer verildi:

"2008 yılında hapishanede yapılan tadilatla 3 kişilik hücreler, 6 kişilik koğuşlara çevrilmiştir. Bu koğuşların bazılarında 30 kişiye varan kalabalık insan grupları yaşamaktadır. Kapasitesi 276 olan hapishanede toplam bin 44 kişi kalmaktadır. Yangın çıktığı iddia edilen C-15 koğuşu 20.9 metrekaredir. 18 kişi kalan koğuşta kişi başına 1.16 metrekare alan düşmektedir. Tuvalet çıkıldığında bu alan 15 metrekareye düşmektedir. Bu durumda ise kullanılabilir alan kişi başına 0.83 metrekaredir. Şanlıurfa aşırı sıcakların sıklıkla yaşandığı bir şehirdir. Pencereler ve koğuşlar temiz hava için yeterli değildir. Günde 4 kez, birer saat su verilmektedir. Yazın bastıran sıcaklardan dolayı sürekli su problemleri ve kavgaları yaşanmaktadır. Urfa Cezaevi'nde yaşanan sorunlar, daha önce defalarca dile getirilmiştir. Hapishanede tutuklu bulunan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın bizzat kendisi cezaevlerini izleme komisyonuna durumun aciliyetini yazmış, Adalet Bakanlığı’na durumu bir faksla bildirmiştir. Hapishanenin sorunlarıyla ilgili olarak hazırlanan bu rapor yaklaşık bir yıl önce Adalet Bakanı'na verilmiştir."

Reklam
Reklam

Ağbaba, şöyle devam etti:

"23 Temmuz 2008’de İHD ve Mazlum-Der ortak bir basın açıklaması yaparak, Urfa Cezaevi'nin kapatılmasını istemiştir. 16-18 Haziran 2012 tarihlerinde çıkan olaylar birbirinin devamı niteliğindedir. 16 Haziran 2012 tarihinde C-15 koğuşunda çıkan olaya kavganın neden olduğuna dair herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. C-15 koğuşunda kapı arkasında herhangi bir barikat bulunmamaktaydı. Kapı arkasında yer yatakları üst üste yığılmış haldeydi. Ranzalar yere sabit olduğu için, ranzalardan barikat kurulduğu söylentiden ibarettir. Kapı dışa açıldığı için kapı arkasına kurulan barikatın kapının açılmasını engellemesi mümkün değildir. Yangın sonrası, hapishanenin yangın hortumu kısa olduğu için yangına doğrudan suyla müdahale edilememiştir. Olaydan, yangından sonra haberdar olunmuştur. Daha öncesinde kavga veya gürültü duyulmamıştır."

Ağbaba, açıklamalarını şöyle tamamladı:

16 Haziran 2012 tarihinde yaşanan ilk olayda 13 kişi yaşamını yitirmiştir. 18 Haziran 2012 tarihinde yaşanan isyanda, yaklaşık 40 kişi yangından veya dumandan etkilenmiştir. Can kaybı yoktur fakat 1 kişi yoğun bakımdadır. 18 Haziran 2012 tarihli isyan esnasında komisyonumuz hapishanede bulunmaktaydı ve olaylara tanık olundu. 2'nci olayın çıkmasının arkasından hapishane önünde toplanan kalabalığa polis tarafında aşırı güç kullanılarak panik ve endişeyi artıracak şekilde müdahale edilmiştir. Bazı basın yayın organlarında yer alan ve siyasi mahpusları suçlayan haberler, gerçek dışı ve kasıtlıdır. Olayın muhatapları ve mağdurları adli mahpuslardır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz