CHP'den satışlara tepki

ANKARA (İHA) - CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, AK Parti'nin Türk tütüncülüğünü, sigara sanayiini biraz daha öldürecek bir yanlış kararın altına imza attığını belirterek, Samsun ve Adana tütün fabrikalarının kapatılmamasını istedi.

Parlamentoda bugün bir basın toplantısı düzenleyen Koç, AK Parti'nin Türk tütüncülüğünü, sigara sanayiini biraz daha öldürecek bir yanlış kararın altına imza attığını söyledi. Katıksız Türk tütününden Maltepe ve Samsun sigaralarının üretildiği Adana ve Malatya sigara fabrikalarının kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Koç, Malatya'da 600, Adana'da ise 700 TEKEL işçisinin sokakta günlerdir eylem yaptığını bildirdi. "Bu karda kışta 2 fabrikanın çalışanları çoluğuyla çocuğuyla direniyor. Ulusal değerlerimize, emeklerine sahip çıkıyorlar. Haklı çığlıklarına duyurmaya çalışıyorlar" diyen Koç, "Adana ve Malatya sigara fabrikalarının kapanması özelleştirme değil, bir yok ediştir. Yok olan yalnız 2 fabrika ya da rantçıların ağzını sulandıran arsalar değildir. Aynı zamanda yok olan tütüncülüğümüzdür, ulusal kalemiz TEKEL'dir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yabancıların ülke tütün üretiminin tümüne sahip olmak istediklerini belirten CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Adana Sigara Fabrikası'nın 111 yıllık geçmişi olduğunu, 44 dönümlük arazi üzerine kurulu bulunduğunu ve 2003'te 13 trilyon, 2004'te 14 trilyon TL kazanç elde edildiğini, tekel ürünlerinin yüzde 23'ünün üretildiğini, makinelerin yüzde 70'inin yeni olduğunu, tönbeki denilen nargile tütününün üretildiği tek yer olduğunu, Adana Sigara Fabrikası'nın günde 42 ton tütün işlediğini, günlük üretim bedelinin 4 trilyon lirayı bulduğunu ifade etti.

Üretimin durdurulduğu 25 Kasım 2005 tarihinden günümüze kadar yalnız Adana'da devletin yaklaşık 300 trilyon zararı olduğunu ileri süren CHP'li Koç, Malatya Sigara Fabrikası'nın ise 35 dönüm arazi üzerine kurulu, çevrenin sosyal ve kültürel değerlerini arttıran bir fabrika olduğunu kaydetti. Koç, "Daha önceki özelleştirmelerde görüldüğü gibi üretimden çok fabrika arazileri de peşkeş çekilecektir" ifadelerini kullandı.

"ORTADA NE TÜY KALDI NE DE YETİM"

Reklam
Reklam

TEKEL'in gün geçtikçe pazar payını kaybettiğini anlatan Koç, 2000 yılında yüzde 68.8 olan payın 2005'te yüzde 42 civarına düştüğünü kaydetti. Koç, "Cumhuriyetin, reji düzenini yıkarak kurduğu ulusal TEKEL'in fabrikaları kapatılarak biraz daha eli kolu budanıyor. Güçsüz, değersiz bırakılmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.
Hükümetin tütün üreticilerine ve TEKEL'e yönelik sözlerinin hiçbirini tutmadığını belirten Koç, 2006 yılında tütün üreticileriyle sözleşme bile yapılmadığına dikkat çekti. "Amaç TEKEL'i yok ederek ülke sigara pazarını bütünüyle ele geçirmektir. Türk tütüncülüğünü öldürmektir" diyen Koç, bugün Türkiye'de 1 milyar dolardan fazla sigara kaçakçılığını ayıpladığını, bunu bazı sigara tekellerinin desteklediği iddiaları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sigara fabrikalarının kapatılması, yıllardır oynanan, tütüncülüğümüzü ve sigara sanayiimizi adım adım öldüren bir oyunun parçasıdır. Kapanan yalnız 2 fabrika değil, ekmeğini kazanan milyonlarca tütün üreticisinin işidir. Tütüncülüğümüzdür. Ülkenin sigara pazarıdır. Adana ve Malatya sigara fabrikalarının kapatılmasından derhal vazgeçilmeli ve üretime yeniden başlanmalıdır. Aslında yapılacak iş TEKEL'i özelleştirme kapsamından çıkarmak, teknolojisini hızla yenilemek, ülke ve dünya pazarlarında yeniden söz sahibi olmak. 'Bir lokma bir hırka' giyerek geldiler, bin lokma ve villalara doyamadılar. 'Tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyacağız' dediler, ortada ne tüy kaldı ne de yetim. Ne varsa pazarladılar ve Türkiye'nin kendisine ait her şeyini haraç mezat sattılar."

Reklam
Reklam

Koç, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile ilgili bir soruyu cevaplandırırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Maliye Bakanı'na sahip çıkmasının kaçak villalara, naylon faturalara, yolsuzluklara sahip çıkması anlamına geldiğini ileri sürdü.