CHP’den siyasi etik kanunu teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, TBMM’de, Siyasi Etik Komisyonu kurulması için kanun teklifi verdi

Teklife göre, milletvekilleri ile bakanlar, milletvekilliği ile bağdaşmayan işler yapamayacak, varsa ticari faaliyetleri kayyuma devredecek.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, TBMM Başkanlığı’na, Siyasi Etik Kanunu Teklifi verdi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Teklife göre, TBMM üyeleriyle dışarıdan atanan bakanların saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik ve kamu yararını gözetme gibi uymaları gereken siyasi etik kurallarının belirlenmesi ve bu konularla ilgili inceleme yapmak üzere Siyasi Etik Komisyonu kurulacak.

Reklam
Reklam

-MİLLETVEKİLLERİ, BAKANLAR TİCARİ FAALİYETLERİNİ KAYYUMA DEVREDECEK-

Milletvekilleri ile bakanlar, milletvekilliği ile bağdaşmayan işler yapamayacak, varsa ticari faaliyetleri kayyuma devredecek.

Görevleri sırasında edindikleri gizli bilgileri kişisel amaçlarla kullanmayacak ve bu bilgilerin amaçları dışında kullanımına izin vermeyecek.

-HEDİYE ALMA VE MENFAAT SAĞLAMA YASAĞI-

“Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı” başlıklı maddeye göre, temel ilkenin hediye alınmaması, verilmemesi, görev ve yetkileri ya da kamu hizmetinin yerine getirilmesi amacıyla tanınmış olan ayrıcalıkları kullanarak çıkar sağlanmaması olduğu belirtildi.

Buna göre, milletvekilleri ile bakanların kendisi, eşi ve çocukları milletlerarası protokol, mücamele veya nezaket kuralları gereği yabancı devletlerden, milletlerarası kuruluşlardan, milletlerarası hukuk tüzel kişilerden, Türk vatandaşı olmayan herhangi bir özel ve tüzel kişiden aldıkları hediyenin değerinin ya da emsal bedelinin aylık net asgari ücreti geçmesi halinde bu hediyeyi aldıktan itibaren bir ay içinde kurula teslim edecek.

Reklam
Reklam

Özel ya da resmi kuruluşların, milletvekilleri ya da bakanlara gönderdikleri değeri aylık net maaşının yüzde 10’unu aşan hediyeler bir ay içinde kurula teslim edilecek. Ancak kitap, CD gibi fikir ve sanat ürünleri bu hükmün dışında bırakıldı.

Milletvekilleri ile bakanlar yurt içinden ve yurt dışından yapılan davetlere ilişkin seyahat giderlerini kendileri karşılayacak.

-SEÇİM HARCAMA TUTARININ BİLDİRİMİ-

Milletvekili adayı olmak için siyasi partilere başvuranlar ile bağımsız oldukları için ilgili seçim kuruluna başvuranlar başvuru dilekçelerinde seçim çalışmalarında kullanacağı seçim bütçesini bildirmek zorunda olacak.

-KOMİSYONUN GÖREVLERİ-

Siyasi Etik Komisyonu, milletvekilleri ve bakanların kanunlarda yer alan siyasi etik ilkelere riayet edip etmediğini resen veya yapılacak başvurular üzerine inceleyecek ve araştıracak.

Siyasi etik kurallarına uyulmadığının tespit edilmesi halinde ilgili milletvekili veya dışarıdan atanan bakan aykırılığın düzeltilmesi için uyarılacak, uyarıya rağmen bu durumun düzeltilmemesi halinde komisyon, ilgili kanun hükümlerine göre yetkili mercilerden gerekli işlemlerin yapılmasını isteyecek.

Reklam
Reklam

ANKA