ANKARA (ANKA)- CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Bürokrat-işadamı-siyasetçi üçgeninde gelişen ve himaye edilen bir yolsuzluk zincirinin söz konusu olduğunu Başbakanlık raporlarıyla öğreniyoruz" dedi.
Kart, Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla, TEKEL'de yapılan yolsuzluk ve Çalık Holdingle ilgili iddiaları değerlendirdi. TEKEL'in, 2004 yılında İspanya'dan 13 milyon 840 bin Euro bedeli karşılığında ithal ettiği makinaların alımıyla ilgili usulsüzlük ve yolsuzluk konusunda, her geçen gün yeni gelişmelerin ve bulguların ortaya çıktığını söyledi.
-MALİYE BAKANI UNAKITAN'IN OĞLUNUN KONUMU-
Kart, TEKEL yolsuzluğu ile ilgili Hazine Baş Kontrolörlüğünün raporunda, Ankara 1. ve 7. İdare Mahkemesi'nin, davaların esasına ilişkin olarak verdikleri ve kesinleşen nihai kararlar karşısında, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin temyiz edilmeksizin kesinleşen kararının, yargılanmanın yenilenmesi yoluyla yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kart, "Söz konusu ihaledeki işlemlerin tarafları ve sorumluları oldukları anlaşılan ve yorumlanması ve sorgulanması gereken bir fotoğrafla karşı karşıyayız. Bu fotoğraf içinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın konumu nedir" diye sordu.
Bu olayın, hem Maliye hem de Adalet Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini söyleyen Kart, Başbakan'ın bugüne kadar bu konuya müdahale etmediğini kaydetti.
Kart "İspanyol firmaları, TEKEL yetkilileri, Türk firmaları, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Abdullah Unakıtan aracılığıyla gerçekleştirilen bu olayda, haksız kazanç tutarı 10 milyon 950 bin Euro'ya ulaştı" dedi.
-ÇALIK GRUBU-
Hükümet ile Çalık Grubu ilişkilerine de değinen Kart, "Sorun belli sermaye gruplarının, bu hükümet döneminde kurumsal olarak, bürokratik anlamda ve siyaseten korunması ve anlayışı uygulamasıdır. Çalık Grubu da kabul etmek gerekir ki, bu anlamda ‘özel himayeye mazhar' durumda olan bir şirkettir" diye konuştu.