CHP'den tezkereye "Evet"

ANKARA (ANKA) - Sınır ötesi harekat için tezkerenin Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında konuşan CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Şükrü Elekdağ, hedefin sadece PKK değil, Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin de olması gerektiğini söyledi.

Elekdağ, "Asimetrik bir mücadelede, harekatın ve dayandığı politikanın ana hedefi, terörü himaye eden devletleri ve mihrakları, terörü destekleyemez hale getirmektir. Bu bakımdan, hedef PKK'dır ama PKK'yı himaye eden Kuzey Irak'taki siyasi otoriteye bu himayenin çok ağır bir bedeli olacağını göstermek gibi bir görevimiz ve sorumluluğumuz vardır" dedi.

Reklam
Reklam

-"ABD BEDELİ GÖRMELİ"
Elekdağ, ABD'nin "PKK'yı himaye eden" Kuzey Irak yönetimine engel olmadığını belirterek, ABD'nin Kuzey Irak'a ve PKK'ya yönelik mevcut politikalarını uygulamakta ısrarlı olmaları halinde bunun ABD için de kapsamlı ve ciddi bir badeli olacağının izah edilmesi gerektiğini söyledi.

Elekdağ, "ABD, Kuzey Irak'ın ve Irak'ın PKK'yı himaye etme politikasına mı destek verecektir, yoksa müttefiki Türkiye Cumhuriyeti'ne mi destek verecektir? Washington, tüm sonuçlarını dikkate alarak bu tercihi yapmak zorundadır. Türkiye mi, yoksa Kuzey Irak ve onun yayılmacı ideolojisi mi?" dedi.

Elekdağ, Türkiye'nin elinde türlü seçenekleri ve yöntemleri içeren geniş bir yelpaze bulunduğunu söyledi. Elekdağ, "Bu yelpaze, Kuzey Irak'ın Türkiye'deki ticari ilişkilerini, bu bölgeye verilen elektriği, Habur sınır kapısından yapılan taşımacılığı, Irak ve Afganistan'daki Amerikan askerlerinin lojistik ikmali ve İncirlik üssünün kullanımı gibi birçok yaptırım imkanını içermektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Elekdağ, Kuzey Irak yönetiminin PKK'yı Türkiye'ye karşı bir "piyon" olarak kullandığını belirterek, "Bu bağlamda Amerika, PKK'ya ve onun İran'ı hedef alan yan kolu niteliğindeki PJAK'ı, bölgesel planlarında elinden çıkartmak istemeyeceği etkili kartlar olarak bakıyor ve himaye ediyor" dedi.