CHP'den, TRT'ye mektuplu uyarı

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve MYK Sözcüsü Eşref Erdem, TRT'nin haber kanalı olan TRT-2'nin, 30 günün 25'inde CHP'yi yok saydığını ve bu süre içinde AK Parti'ye 43, CHP'ye 8 dakika yer vermesinin yanlı ve keyfi yayıncılığın ne boyutlara ulaştığını gösterdiğini belirterek, bunun hesabını soracaklarını ifade etti.

TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney'e bir mektup gönderen Erdem, TRT-2'nin, 15 Ocak -15 Şubat tarihleri arasındaki 25 gün CHP'yi yok saydığını kaydetti. Bunun sorumsuz ve keyfi tavır olduğunu vurgulayan Erdem, TRT-2'nin haber bültenlerinde AK Parti'ye 43, CHP'ye 8 dakika yer verildiğini kaydetti. Bu yanlı ve keyfi yayıncılığın hesabının sorulacağını belirten Erdem, Güney'e yazdığı mektupta, ana muhalefet partisi CHP'nin, iktidar partisi AK Parti'nin beşte biri oranında, TBMM'de yer alan, grubu bulunan, temsil edilen siyasi partilerin tamamının ise, ana haber bülteninde, iktidar partisinin yarısı kadar yer almamasının, açıklamalarının, etkinliklerinin ekranlara getirilmemesinin, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına olduğu kadar, TRT ve RTÜK yasalarına da aykırı olduğunu kaydetti. Erdem, bu aykırılığın, halkın özgürce iradesini belirlemesine, siyasi tercihine esas olacak kararını oluşturmaya ve netleştirmeye de engel olduğuna işaret etti. Erdem, mektubunda şunları kaydetti: "Çünkü yasası gereğince özgür habercilik yapması gerekirken bunu yapmayan, siyasi yaşamın olmazsa olmazı olan siyasi partilerden yalnızca iktidara mikrofon uzatan, ekran açan devletin radyo ve televizyonu TRT, vergileriyle ayakta kaldığı seçmeni doğru bilgiden, Türkiye'nin gerçeklerinden olduğu kadar, sorunlarından ve bunların çözümleriyle ilgili düşüncelerden de uzak tutmakta, doğru bilgilendirmemektedir" dedi.

Reklam
Reklam

15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasındaki yayın dökümünün de bunu kanıtladığını ifade eden Erdem, bu tarihler arasında AK Parti'nin TRT-2 ana haber bültende ekrana 43 dakika 4 saniye, CHP'nin ise 8 dakika 41 saniye getirildiğini kaydetti. TRT'nin yayınlarının günbegün takibinden elde edilen verilere göre, 15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28 Ocak günleri, 31 Ocak günü, 1-2-3-5-6-7-8-9-10 ve 14 Şubat günleri TRT-2'nin ana haber bülteninde CHP'nin açıklamalarına, etkinliklerine tek kelimeyle olsun yer verilmediğine dikkat çeken Erdem, 30 günlük bir dönemin 25'inde ana muhalefet partisinin yok sayıldığını belirtti. Erdem mektubunu, "Başta TBMM olmak üzere, bu görev ihmalinin hesabının her platformda sorulacağının bilinmesini rica ederim" sözleriyle bitirdi.