Chp’den “türk Milleti” Tepkisi

Köy enstitülerinin 73. kuruluş yıldönümünde Bursa’ya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi...

Köy enstitülerinin 73. kuruluş yıldönümünde Bursa’ya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, anayasadan Türk Milleti kavramının çıkarılacağına ilişkin iddialara tepki gösterdi.

Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği’nin Nilüfer ilçesi Misi köyünde düzenlendiği köy enstitülerinin 73. kuruluş yıldönümüne katılan Baydar, yeni anayasanın yapım sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Köy enstitülerinin ulusallaşma yolunda önemli çalışmalarının olduğuna dikkat çeken Baydar, hükümetin anayasadan “Türk milleti” kavramını çıkaracağı iddialarına tepki gösterdi. Tabelalardaki T.C. ibaresinin kaldırılmasını da eleştiren Baydar, “Arnavut, Boşnak, Kırım, Türkmen, Çerkez, Laz, Kürt ve diğer halkların bulunduğu Osmanlı toprakların Atatürk soya-sopa dayalı olmayan bir Türk milleti kavramı oluşturdu. İşte bu kavramın oluşmasını da sağlayan ana etken köy enstitüleriydi. Orada görev alan öğretmenler kendi köylerindeki insanları aydınlatmak için canla başla çalıştılar” dedi.

Reklam
Reklam

Eski dönemde köy enstitülerini kapatanların şimdi Türk milleti kavramını anayasadan çıkarmak istediklerini hatırlatan Baydar, “Toprağımızın adı Türkiye, Türkiye devletinin adı da Türkiye Cumhuriyeti. Burada bir millet yaşıyor. Örneğin Fransa’da yaşayanlara Fransız, İngiltere’de yaşayanlara İngiliz deniliyor. Fransa milli takımında oynayan 11 futbolcu zenci. Ancak bunlar kendilerini Fransız olarak tanıtıyor. Çünkü o bir çatı ve dil birliği. Şimdi Türk milleti kavramı olmasın diyorlar. Peki biz kendimize ne diyeceğiz?” diyerek yeni anayasa sürecine tepki gösterdi.

Türk milletinden aldıkları oylarla önümüzdeki dönemde bu hükümete ders vereceklerini de söyleyen Baydar, kendisini dinleyenlere Atatürk ilke ve devrimlerini her yerde anlatmalarını istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: