CHP'den YSK'ya başvuru

Ankara (AA)- CHP Genel Sekreteri Önder Sav, "Anketlerle manipülasyon" ve "Seçim yasaklarının ihlali" konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurarak, yasaya aykırı propaganda ihlallerinin önlenmesini ve YSK'nın belirlediği yasaklara uyulmasının sağlanmasını istedi.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Sav, YSK'ya yaptığı başvuruda, bazı radyo ve televizyon kanallarının seçime yönelik ihlallerde bulunduğunu ve otobüs duraklarında ve çeşitli cadde ve alanlarda kurulmuş ticari amaçlı reklam kulelerinin de bir partinin egemenliğine terk edildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Sav, başvurusunda şöyle dedi:
"19 Mart 2009 günü başlayan 'Seçim Propagandası ve Yasakları' döneminde partilerin propaganda çalışma ve yöntemleri gibi radyo ve televizyon kanallarının yayın esasları da belirli kurallara bağlanmıştır. Yüksek Seçim Kurulu da yayımlanan Seçim Takvimi ve kararlarında bu hususu belirtmiştir. Kurul, 27.12.2008 tarih ve 008039 sayılı 336 no'lu kararında, 'Her türlü kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlerin ancak tarafsız, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uymak koşulu" kriteri getirilmiştir. Hal böyleyken kimi radyo ve tv kanalları 298 sayılı yasanın ikinci kısmında belirlenen 'seçim propagandası' esaslarına aykırı yayın yapmaktadır. Bu suretle kimi partilerin ve adayların lehine ya da aleyhine olacak biçimde etki yapmaya çalışmaktadırlar."

Başvurusunda, bir televizyon kanalında 22 ve 23 Mart günlerinde, açık bir şekilde bir partinin ve adaylarının lehine olan bir kamuoyu değerlendirmesi yayınladığını öne süren Sav, "Bu tür sayısal veriler ciddi gibi görünen ama güdümlü olarak yönlendirilmiş çabalardan öteye geçmekte ise de seçmenleri etkilemek, yasalara ve Yüksek Seçim Kurulu'nun ilke kararlarına aykırı olmaktadır" görüşünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde yaptığı konuşmaların haber bültenlerinde ayrıntılı bir şekilde yayınlandığını, buna karşılık diğer partilerin bu tür etkinliklerine eşit ve aynı etkinlikte yer verilmediğini savunan Sav, başvurusunda şu görüşlere yer verdi:

"Yine 298 sayılı yasanın 60. maddesi, afiş ve duvar ilanlarının ve parti propaganda bayrakları ile benzerlerinin şehir, kasaba ve beldelerde İlçe Seçim Kurulları'nca gösterilecek yerlere asılmasını öngörmektedir."

Başvuruda, özellikle büyükşehirlerde, belediyelerce otobüs duraklarında ve çeşitli cadde ve alanlarda kurulmuş ticari amaçlı reklam kulelerinin, bir siyasal partinin egemenliğine terk edildiği, bunun da yasaya aykırı olduğu ifade edildi.