Chp’li Ağbaba’dan "kürecik" Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ABD’nin stratejik planı, AK Parti’nin Kürecik filmi...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ABD’nin stratejik planı, AK Parti’nin Kürecik filmi olarak karşımıza çıktı” dedi.

TBMM’de "244 Sayılı Uluslararası Antlaşmaların İmzalanması, Yürütülmesi ve Yayınlanmasıyla İlgili Kanun Teklifi"nin görüşülmesi esnasında konuşma yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ABD’nin stratejik planı, AK Parti’nin Kürecik filmi olarak karşımıza çıktı. Ankara’dan bir uçak kalktı, Lizbon’a indi. Kapılar kapandı, imzalar atıldı. Lizbon’a kumanda nidalarıyla gidenler ellerine oyuncak bir buton dahi alamadan geri döndü. Sonra füze kalkanı kuruldu, ABD askeri geldi. Hükümetin ne kalkanın kuruluşundan ne de askerin gelişinden haberi yoktu. Türkiye’nin ruhuna tecavüz edilerek, onuru ayaklar altına alınarak, gururu kırılarak, Dışişleri Bakanı aşağılanarak, Başbakanı yok sayılarak Kürecik dağlarında emperyalizm bayrakları dalgalandırılmaya başlandı. Bütün bu süreci ben içime sindiremedim, Cumhuriyet Halk Partililer sindiremedi. Sizleri de sizin vicdanlarınıza bırakıyorum. Kürecik Füze Kalkanı; er meydanıdır, siyahla beyazın gönül aynasıdır. Yüreğinize bakın, biz duymasak da sesinizi, siz görürsünüz renginizi. Bir ülkede yabancı askerlerin bulunması, üslerin kurulması hafife alınacak bir şey değildir. Ülkenizin kaderini, komşuluk ilişkilerini, geleceğini yakından ilgilendiren bir konudur. Ülke halkınsa, söz de karar da halkın olmalıdır. Bu kanun teklifimizin amacı da budur" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ağbaba, konuşmasının devamında, "Askeri üs kurmak veya asker bulundurmak ister ikili, isterse de NATO ile yapılacak antlaşmalar olsun meclis gündemine getirilmelidir. Milletin kaderi, milletin meclisinden kaçırılmamalıdır. Demokrasi bunu gerektirir, şeffaflık bunu gerektirir. Tam bağımsız devlet olmak, kendi egemenlik sahasını bilmek, halkın iradesine güvenmek bunu gerektirir. NATO’yla veya herhangi bir devletle yapılacak antlaşmaların karara bağlanacağı yer millet iradesinin yansıdığı meclis olmalıdır. Anayasamızın 92. maddesi açık; meclis onayı olmaksızın başka bir ülkenin askeri ülkemiz sınırları içerisinde bulunamaz, başka bir ülke askeri üs kuramaz. AKP, anayasanın bu maddesini ABD’ye olan bağlılığına kurban etti. Bir mutabakat metni imzalandı, gece yarısı duyuruldu. Biz de başından beri bu gizli-kapaklı işlere karşı çıktık. Sürekli kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık. 5 Ekim 2011 tarihinde gündem dışı bir konuşma yapıp Kürecik kalkanıyla ilgili eleştirilerimizi dile getirdik. Dışişleri Bakanı anında cevap verdi. NATO’dan bahsetti. Karar heyetinde bulunduracağımız daimi üyeyi anlattı. Nisan 2012’de Gazeteci Ezgi Başaran’ın Pentagon’a yazdığı dilekçeye ABD’nin 7. ordusundan cevap aldı, üssün şimdilik ziyarete uygun olmadığı söylendi. 21 Mayıs 2012 tarihinde Chicago’dan Obama bir talimat verdi; 'Kürecik üssünü NATO’ya devredin' dedi. Sayın Bakan, Obama mı yanlış bilgi verdi, siz mi yanlış bilgi verdiniz? ABD’nin 7. ordusu mu bizi yanılttı siz mi yanılttınız? Eğer Kürecik kalkanı NATO’ya bağlıysa neden ABD Büyükelçisi ile müsteşar imzaladı? Mutabakat metnini neden gizliyorsunuz? Sayın Bakan, bakanlığınıza konuyla ilgili olarak yazdığım dilekçeye neden cevap vermiyorsunuz? Üsse girmek için izin istediğimde neden olumlu yanıt alamıyorum? Sayın bakanlar o üsse sizin girme yetkiniz var mı? Sayın Davutoğlu, siz Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığını mı yapıyorsunuz yoksa füze kalkanı sözcülüğü mü yapıyorsunuz?" dedi.

Reklam
Reklam

Ağbaba şöyle devam etti:

"NATO, AKP döneminde sihirli bir sözcüğe dönüştü her kapıyı açan parola oldu. Hükümet nazarında NATO deyince akan sular duruyor, hikmetinden sual olunmuyor. Oysa NATO ne sihirli bir sözcüktür ne de masum bir çocuktur. NATO, gölgesini satamadığı ağacı kesen kapitalizmin kanlı kılıcıdır. NATO, emperyalizmin küresel savaş örgütüdür. Gittiği her yere ölüm ve zulüm götürmüştür. NATO projesi olsa dahi, Türkiye halkına zarar verecekse, güvenliğimizi tehlikeye atacaksa bu anlaşma kabul edilmemelidir. Onun için biz yeri geldiğinde NATO'ya da Obama’ya da canın cehenneme demesini biliriz. Eğer siz de diyebiliyorsanız işte teklifimiz" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: