TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yeni anayasa çalışmalarının AK Parti'nin 'başkanlık sistemi' önerisi nedeniyle 40 gündür fiilen tıkandığını belirterek, 22 çatı kuruluşunu göreve davet etti.
Kart, Komisyon üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile birlikte TBMM'de konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına başlarken yeni anayasa yazım çalışmalarını 31 Aralık 2012 tarihine kadar bitirmeyi hedeflediğini anımsatan Kart, bunun anlamının 2013 yılının 4, 5 ve 6. aylarına kadar uzayabileceği olduğunu söyledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in samimi bir gayretle ve sorumluluk duygusuyla çalışmaların başarıya ulaşması için katkı sağladığını belirten Kart, 5-6 ay içinde en fazla zaman alan 71 maddelik 'temel hak ve özgürlükler' bölümünün büyük ölçüde tamamlandığını ifade etti. Komisyon çalışmalarının iktidar partisinin başkanlık sistemi önerisi nedeniyle Kasım ayı başından beri fiilen tıkandığını, askıya alındığını ileri süren Kart, ''AKP siyaset biliminde başkanlık sistemi kalıplarına uymayan, demokrasilerde yeri olmayan başkancı sistem taslağını sundu. Bu yüzden belirsiz bir tablo doğmuştur. AKP, gerçek oyun planını devreye sokuyor. Bu gelişme, toplum ve aydınların bir kesimi için şaşırtıcı olmuş olabilir ama bizim için hayret edilecek yanı yoktur. Bunun toplum tarafından yaşanması ve görülmesi gerekiyordu. Siyasi iktidarın anayasa yapımı konusunda samimi olduğundan, tutarlı olduğundan söz edilemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kazanımlarını, anayasal kurumlarını Cumhurbaşkanlığı kariyeri için araç olarak kullanmak isteyen, Makyavelist yöntemleri ve Göbels propagandalarını kararlılıkla uygulayan siyasi iktidar, artık tam anlamıyla çıkmaza girmiştir. Bir dikta yönetimi fotoğrafıyla karşı karşıyayız. AKP'nin önerdiği taslağı tartışmaya değer görmüyoruz. Böyle bir taslağı tartışmaya açmak, toplumun ortak aklı ve demokrasi kazanımlarıyla alay etmek anlamına gelecektir. Toplumun şunu görmesi gerekir; kim başkan olursa olsun orada dikta yapılanması kaçınılmazdır. Hele hele bu Recep Tayyip Erdoğan olursa bunun zaten önünü alamazsınız. Erdoğan'ın yönetim, demokrasi anlayışındaki sakatlık sebebiyle" diye konuştu.
Sürece 22 çatı kuruluşu, sivil toplumun sahip çıktığını belirten Kart, "Ama gelinen noktada siyasi iktidar süreci torpilliyor, dinamitliyor, sabote ediyor. 22 çatı kuruluşunu göreve davet ediyoruz. AKP'nin anayasa yapım sürecinde de halkı kandırdığı ve aldattığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kamuoyunun, aydınların gerekli tepkiyi vermeleri gerekiyor. AKP'yi halka şikayet ediyoruz" dedi.
Türmen ise, ortada büyük bir emeğin olduğunu, 6 ayda 20 binden fazla görüş aldıklarını, özgürlükçü ve demokratik anayasa konusunda toplumsal beklenti oluştuğunu söyledi. Gelinen durumda iki sorunla karşı karşıya olduklarını anlatan Türmen, bunlardan birinin iktidar partisinin 'başkanlık sistemi' önerisi olduğunu söyledi. Türmen, karşı karşıya kaldıkları ikinci sorunun süre olduğunu belirterek, 31 Aralık tarihinin nihai tarih olmadığını ifade etti. Türmen, "Halka karşı taahhüdümüz var, uzlaşıcı, barışçı, demokratik, özgürlükçü, bireyi odak alan anayasa yapmaktır. Temel sorun, AKP özgürlükçü demokratik anayasa istiyor mu istemiyor mu? Görünen amaç bu değil. AKP'nin amacı, '31 Aralık'ta bitmedi, öyleyse olmuyor' deyip başkanlık sistemini bir şekilde tezgahlamaktır, Başbakan'ı başkan yapmaktır. Biz bu oyuna gelmeyiz, müzakerelere devam ederiz, masadan kalkmayız. Özgürlükçü, demokratik anayasa için çaba göstermeye devam edeceğiz. Başka planımız yok" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz