ANKARA (ANKA) - CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, ülke ekonomisinin bel kemiği sayılan kurumların özelleştirilmesinin stratejik anlamda ve ülke ekonomisinin geleceği açısından ciddi sorunlar yaratacağını ifade etti.
Ateş, Başbakan Erdoğan'a 2002-2008 yılları arasında özelleştirilen kurumları ve özelleştirme gelirleri ile bu gelirlerin nerelerde kullanıldığını sordu.
CHP'li Ateş Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na özelleştirilen kamu kurum kuruluşlarına ilişkin bir soru önergesi verdi.
Birçok ülkenin, haberleşme, demir çelik, enerji gibi stratejik önem taşıyan, finans, sigorta gibi ekonomiyi doğrudan etkileyen sektörlerde yapılan özelleştirmeler konusunda özen gösterdiklerine dikkat çeken Ateş, Başbakan Erdoğan'a "Ülke ekonomisinin bel kemiği sayılan kurumların birer birer, bir-iki yıllık kar miktarlarına özelleştirilmesinin, ilerleyen yıllarda stratejik anlamda ve ülke ekonomisinin geleceği açısından ciddi sorunlar yaratacağı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sordu.
Ateş önergesinde şu sorulara yer verdi: "-2002-2008 yılları arasında özelleşme kapsamında el değiştiren, kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kuruluş, işletme, iştirak ve tesisler hangileridir? Faaliyette bulundukları alanlar itibariyle sektörlere göre dağılımları nedir?
-Özelleştirilen kuruluş, işletme, iştirak ve tesislerin yüzde kaçı hangi bedelle özelleştirilmiştir? Kimler tarafından satın alınmıştır? Bunlardan kaçı yerli, kaçı yabancı yatırımcıdır?
-Söz konusu yıllar arasında, yıllar itibariyle özelleştirme gelirleri ne olmuştur? Özelleştirmeler sonucu elde edilen bu kaynaklar nerelerde kullanılmıştır?
-Bu kuruluşların özelleştirildikleri dönemdeki kar ve zarar durumları nedir?
-Özelleştirme nedeniyle el değiştiren gözde kurumlarımız arasında yer alan Et Balık Kurumu ve SEK gibi kuruluşlarımız piyasalarda düzenleyici bir fonksiyona sahipti. Özelleştirme politikaları sonucu, özellikle tarım ve hayvancılık gibi alanlar özel sektörün insafına terk edilmiştir. Söz konusu alanlarda, üreticinin ve tüketicilerin korunmasına yönelik olarak alınan somut önlemler nelerdir?
-Özel sektörün yatırım yapma konusunda zorlandığı, geleceğin teknolojisi olan bilişim, uzay ve nano teknoloji vb alanlarda devlet eliyle yapılan çalışmalar var mıdır? Bu tür üstün teknoloji gerektiren alanlarda ülkemizin dünya piyasalarındaki katkı payı nedir?" (ANKA)