CHP'li Ateş’ten 4 yolsuzluk iddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 4 ayrı yolsuzluk iddiasını TBMM'nin gündemine taşıdı.

ANKARA(ANKA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 4 yolsuzluk iddiasını Meclis'e taşıdı.

Yılmaz Ateş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergelerinin ilkinde, belediye beton şirketi Belbeton’un, daha ucuz fiyatlarla teklif verilmesine rağmen çelik paletleri 1.641 bin dolardan satın alıp almadığını sordu. Ateş, şu soruları yöneltti:

“-Yerli ve yabancı firmalar tarafından daha uygun teklifler verilmesine rağmen söz konusu alımın adet başına 293, toplamda ise 1.641.000 ABD Doları ödenerek Carry World adlı Kore Firmasından satın alındığı iddia edilmektedir. Belbeton A.Ş. tarafından bu tür bir alım yapılmış mıdır?

Reklam
Reklam

-Söz konusu malzemeler hangi tarihte ve hangi usulle alınmıştır? Alınan malzemenin kapsamı, birim ve toplam maliyeti nedir? ihaleye çağırılan veya teklif alınan firmalar hangileridir?

-Bu firmalar tarafından verilen birim ve toplam teklif miktarları nedir? Belbeton A.Ş. tarafından 1.641.000 ABD dolarına aldığı aynı malzeme için, başka bir firmanın 766.000 dolar teklif verildiği iddiası doğru mudur?

-Almanya'da bulunan ZBB GmbH adlı firmanın aynı ürün için Kore firmasından fiyat istediği, Kore firmasının Alman firmasına, Ankara teslimi olmak üzere adette 173.75, toplamda ise 973.000 dolar fiyat verdiği ve bu teklifin Belbeton A.Ş. Genel Müdürlüğüne gönderildiği iddiası doğru mudur?

-DİREKLER HANGİ FİRMADAN-

Ateş bir başka önergesinde, Ankara'nın ana bulvarlarına ve caddelerine dikilen alüminyum gövdeli, eğik aydınlatma direklerinin, standartlara uygun olmadığı, bu nedenle trafikte sorunlara neden olacağı iddialarına değindi. Direklerin kimden alındığı, maliyeti, standarda uyup uymadıklarını soran Ateş, “Aydınlatma direklerinin satın alındığı firmaların sahibi veya ortakları arasında AKP kurucusu veya üst düzey yöneticilerinin akrabaları var mıdır? Kimlerdir? Bu direklerin fahiş fiyattan alındığı ve bu yolla birilerine haksız kazanç sağlandığı iddiası doğru mudur?” dedi.

Reklam
Reklam

Bir diğer soru önergesinde, 2004-2009 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından alınıp satılan gayrımenkullerin dökümünü isteyen Ateş, bu alım-satımların hangi amaçla yapıldığı sorusuna yanıt istedi.

-MÜSİAD ÜYESİNİN İLİŞKİLERİ-

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, bir soru önergesinde ise Hamburg MÜSİAD üyesi de olan Serdar Kepenek ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında ticari ilişki bulunup bulunmadığı, varsa bunun nasıl bir ilişki olduğunu da öğrenmek istedi. Ateş, şu soruları yöneltti:

“-Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Belko A.Ş. tarafından, Serdar Kepenek'e ait olan Almanya merkezli Eurasfalt ve GRC firmasından, hangi danışmanlık hizmetleri alınmıştır? Tarihleri ve bu hizmet alımı için yapılan toplam ödeme miktarı nedir?

-GRC firmasından sağlanan asfalt danışmanlık hizmetlerinin Karayolları Genel Müdürlüğü veya Üniversitelerin ilgili bölümlerinden çok daha ucuz fiyatlara sağlanabilecekken, Serdar Kepenek'in firmasından milyon dolarlarla ifade edilen fiyatlardan sağlandığı iddiası doğru mudur? Açıklar mısınız?

Reklam
Reklam

-Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı Belko Genel Müdürlüğü tarafından asfalt kalitesini artırmak için 2004-2009 yılları arasında alınan kimyasal miktarı nedir? Toplam ödeme miktarı nedir? Serdar Kepenek'in firmalarından ne kadar kimyasal alınmıştır? Alım tarihleri ve yapılan ödeme miktarı nedir? Bu kimyasalların ne kadarı kullanılmıştır? Serdar Kepenek'in firmalarından tutarı milyon dolarları bulan kimyasal alındığı ve hiç kullanılmadığı iddiaları doğru mudur?

-Belko A.Ş. laboratuarlarında kullanılmak üzere Serdar Kepenek'e ait firmalardan ne kadar test cihazı alınmıştır? Alım tarihleri ve toplam ödeme miktarı nedir? Söz konuş şahsa ait firmalardan milyon dolarlarla ifade edilen miktarda test cihazı alındığı ve hiç kullanılmadan başka firmalara kiralandığı iddiaları doğru mudur?