CHP'li Ateş'ten soru önergesi

Ankara - CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Uluslararası kuruluşlardan yardım ve bağış alan kaç sendika, dernek, vakıf ve meslek odası var?" diye sordu.

Ateş, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, son yıllarda vakıf, dernek, sendika ve konfederasyon adı
altında çok sayıda örgütün, "başı boş bir şekilde" uluslararası kuruluşlardan bol miktarda yardım aldığını ifade etti.

"Bu paralarla bazı kamu görevlilerine 'konuşma-telif hakkı' adı altında yüklü paralar ödendiği, böylece bunların etki altına alındığı" yönünde haberler bulunduğunu vurgulayan Ateş, "Türkiye'de sadece Soros'un etkisinde 150 kişi ve kuruluş olduğu" yönünde değerlendirmeler yapıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Ateş, bu kuruluşların, amacı dışında düzenledikleri etkinliklerin, Türkiye'nin ulusal çıkarlarıyla çeliştiği, toplumu gerdiği ve bir çatışma ortamına zemin hazırladığının görüldüğünü ifade ederek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Uluslararası kuruluşlardan, yabancı uyruklu kişilerden, her ne ad altında olursa olsun, yardım ve bağış alan kaç sendika, dernek, vakıf ve meslek odası var?
Söz konusu kuruluşların her birinin 58 ve 59. Hükümet dönemlerinde aldığı yardım tutarı kaç dolar ve avrodur; alınan yardım ve bağışların denetimi nasıl
yapılmaktadır?"

Yılmaz Ateş, bu yardımların denetimlerinin, Hükümet tarafından mı yoksa yardımı sağlayan kuruluş tarafından mı yapıldığını da öğrenmek istedi.