Chp’li Atıcı, Nükleer Başlıklı Bomba İddialarını Meclis’e Taşıdı

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Adana’daki İncirlik Üssü’nde ABD’ye ait 90 adet nükleer başlıklı bomba...

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Adana’daki İncirlik Üssü’nde ABD’ye ait 90 adet nükleer başlıklı bomba olduğu iddialarını Meclis’e taşıdı.

CHP’li Atıcı, TBMM Başkanlığı’na Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Önergesinde İncirlik Üssü’nde ABD’ye ait 90 adet nükleer başlıklı bomba bulunduğu iddialarını gündeme getiren Atıcı, savaş sırasında nükleer silahların kullanılması veya barış dönemlerinde yapılan nükleer silah denemelerine ilişkin bilgileri aktardı. Nükleer silahların kitle imha silahları olduğunu ve kullanıldığında feci şekillerde ölüme neden olduklarını kaydeden Atıcı, “Nükleer ışınlara maruz kalıp yaşamaya devam edenlerde ise DNA kırılmaları meydana gelerek kanser riski çok artmaktadır. Ayrıca ışınlar nedeniyle bozulan genler nesiller boyu çocuklara aktarılarak, onların da kanser ve/veya sakat olmalarına neden olmaktadır. Nükleer silahların kullanımı insanlığa karşı işlenmiş ağır suç sayılır” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler tarafından imzaya açılan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nı 28 Ocak 1969’da imzalayarak taraf olduğunu anımsatan Atıcı, “Bu anlaşma gereğince Türkiye, topraklarında nükleer silah üretmemeyi ve bu silahları temin etmemeyi taahhüt etmiştir. Bu anlaşma öncesinde ellerinde nükleer silah bulunduran ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin gibi ülkeler nükleer silah sahibi olmayan ülkelere nükleer silah veya diğer nükleer patlayıcıları temin etmeleri ve yapmaları için yardımda bulunmamayı taahhüt etmişlerdir. İncirlik Üssü’nde ABD’ye ait olduğu ileri sürülen 90 adet nükleer başlıklı bomba olduğu hem ABD’de faaliyet gösteren Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi adlı sivil toplum örgütü raporunda hem de Atomic Scientist adlı derginin yayımladığı nükleer silah envanterinde yer almıştır” ifadelerini kullandı.

Halkın kendi topraklarında nükleer bombalar olup olmadığını yetkili makamlardan öğrenmesinin en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Atıcı, Bakan Yılmaz’a Adana’da bulunan İncirlik Üssü’nde kaç adet nükleer başlıklı bomba bulunduğunu, bu bombaların türü ve imal yılını sordu. Bu bombaların İncirlik Üssü’ne ne zaman ve hangi amaçta kullanılmak üzere getirildiğini de soran Atıcı, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Reklam
Reklam

“Bu bombaların Türkiye’de bulunması taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğimiz anlamına gelmez mi? NATO kapsamında getirilmiş olsa bile asla kabul edilemeyecek olan bu nükleer silahlardan ülkemizi arındırmayı düşünüyor musunuz? Herhangi bir durumda ABD’nin İncirlik’te bulunan nükleer silahları yetkili makamlarımıza sormadan kullanma yetkisi var mıdır? Yani tetik kimin parmağındadır?”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: