CHP'li Batum: Hükümet, küresel sermayenin istediği anayasayı yapmaya çalışıyor

Kamuoyunun 2012 yılı beklentilerinin başında gelen Yeni Anayasa'nın içeriği tartışılmaya devam ediyor. CHP'nin Anayasa Profesörü...

Kamuoyunun 2012 yılı beklentilerinin başında gelen Yeni Anayasa'nın içeriği tartışılmaya devam ediyor. CHP'nin Anayasa Profesörü Milletvekili olan Süheyl Batum, Türkiye’nin geçmişine bakıldığında anayasaların Batı’nın isteğiyle yapılma geleneği olduğunu belirterek, "Hükümet de, küresel sermayenin istediği anayasayı yapmaya çalışıyor." dedi. Hukukçu Gazeteci-Yazar Faruk Mercan ise "Yeni yapılacak anayasanın Türk-Kürt çatışmasına yol açmadan, bölünmeden, en azından yüzde 85 gibi temsil kabiliyeti olan uzlaşmacı bir anayasa olması gerektiğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Uludağ Üniversitesi’nin Nilüfer Belediyesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile ortaklaşa düzenlediği ‘Yüz Yüze Söyleşiler’ panelinde Hukukçu Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum ile Gazeteci-Yazar Faruk Mercan üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerine hitap etti. Batum ve Mercan, ‘Yeni Anayasa: Anlamı, Mekânı ve Zamanı’ başlıklı söyleşide, hazırlanmakta olan yeni anayasa hakkındaki görüşlerini aktardı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunda da görev yaptığını belirten Prof. Dr. Süheyl Batum, Türkiye’de 15-20 yıldır bütün kavramların içeriklerinin boşaltılarak karıştırıldığını ve bu nedenle yapılan tartışmaların da anlamsız hale geldiğini söyledi. Anayasa tartışmalarının da bundan nasibini aldığını belirten Prof. Dr. Batum, "Amerikan anayasası gibi kısa anayasa olsun demek kadar saçma bir şey olamaz. Her toplumun kültürü, geleneği, kadına bakışı, özgürlük anlayışı, yaşam biçimi farklıdır. Kısalık uzunluk baştan belirlenemez. O toplumun ihtiyaçları neyi gerektiriyorsa o kadar uzunlukta olur." dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin geçmişine bakıldığında anayasaların Batı’nın isteğiyle yapılma geleneği olduğunu savunan Batum, yakın tarihte 1961 Anayasası’nın da ABD’nin isteğiyle, 1982 Anayasası’nın, 24 Ocak Kararları ile Türkiye biçilen rolün sonucu olarak yapıldığını, 2012 Anayasası’nın da küresel sermayenin dayatmasıyla yapılmaya çalışıldığını söyledi. Batum, "1990’lardan itibaren tek kutuplu hale gelen dünyada, ABD kendine bir statü belirledi ve Türkiye’ye bir rol verdi. Hükümet de, küresel sermayenin istediği anayasayı yapmaya çalışıyor. Küresel sermayenin önünü kesen şeyler vardı. Örneğin bazı satışlar, kamu yararı gerekçesiyle Danıştay’dan dönüyordu. Küresel sermaye bundan tedirgin oluyor diye, anayasadan kamu yararı kavramını kaldırıyorlar. Toplumun hukuksal güvencelerini zaten sıfırladılar, anayasadan da kaldırıyorlar. Bu yeni anayasa ülkemizin varlığını yokluğunu etkileyecek boyutta. İktidar, ABD’ye bu anayasa için söz verdi, istese de başka bir anayasa yapamaz." ifadelerini kullandı.

"KÜRT SORUNU, ANA DİLDE EĞİTİM, YEREL YÖNETİMLER VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ"

Reklam
Reklam

Gazeteci-yazar Faruk Mercan ise Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladığı konuşmasında, bunun nedenlerini anlattı. Yeni anayasanın 4 temel konuya çözüm getirmesi gerektiğini savunan Mercan şunları söyledi: "Yeni anayasanın çözüm getirmesi gereken konulardan biri Kürt sorunudur. Bu insanlar 66. Madde ile mutsuz ise bu sorun giderilmeli ve bana kalırsa en iyi çözüm anayasal vatandaşlıktır. İkinci konu anadilde eğitimdir. Üçüncüsü de yerel yönetimlerdir. Leyla Zana, herkesi şaşırtan bir şekilde 'otonomi bizi kesmez, silah Kürtlerin güvencesidir' gibi laflar söyleyerek süreci ne yazık ki baltaladı. Dördüncüsü de inanç özgürlüğüne çözüm bulunmalıdır. Ben Sayın Batum gibi küresel sermayenin dayatması ile bir anayasa yapıldığını düşünmüyorum. Ama yeni yapılacak anayasanın Türk-Kürt çatışmasına yol açmadan, bölünmeden, en azından yüzde 85 gibi temsil kabiliyeti olan uzlaşmacı bir anayasa olması gerektiğine inanıyorum."

Söyleşiyi izleyen Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Batum ve Mercan’a plaket vererek teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz